Tarhaajatiedote 21.4.2020: COLOSS-kysely auki, Neuvojan ajankohtaistunti maanantaisin...

21.4.2020

Moni sekoittaa kuvan rusomuurarimehiläisen tarhamehiläiseen. Kuva: Juho Paukkunen
Moni sekoittaa kuvan rusomuurarimehiläisen tarhamehiläiseen. Kuva: Juho Paukkunen

COLOSS-kysely on avattu

Mehiläisyhteiskuntien talvitappioita seurataan kaikkialla maailmassa. Erityisen tärkeäksi talvitappiokyselyt nousivat 2000-luvulla koettujen suurten massatappioiden vuoksi. SML toteuttaa vuosittain kansainvälisen COLOSS-talvitappiokyselyn, josta lisätietoa löydät SML:n nettisivuilta sekä COLOSSin omilta sivuilta.

Toivomme, että mahdollisimman moni mehiläistarhaaja vastaisi jälleen kyselyyn. Kysely on jo auki, mutta vastaa vasta silloin, kun tiedossasi on myös emotappioiden suuruus (kuhnurimunijat ja emottomat) sekä heikentyneiden yhteiskuntien (emollinen, 2–3 kakkuväliä mehiläisiä) määrä. Muista lähettää vastauksesi painamalla kyselyn lopuksi Lähetä-painiketta.

Tänä vuonna kaikki COLOSS-internetkyselyyn ja Lassi Kaukon puhelinhaastattelukyselyyn vastanneet osallistuvat Talvipäivät 2021 -osallistumispaketin arvontaan, joten kannattaa osallistua. Kysely sulkeutuu 14.6.

Linkki suomenkieliseen kyselyyn on tässä. Ruotsinkieliseen kyselyyn pääset tästä.

 

Neuvojan ajankohtaistunnit alkavat

Mehiläistarhaajat voivat nyt kysellä mehiläishoidon neuvojalta ajankohtaisista mehiläishoitoasioista webinaarissa maanantai-iltapäivisin kello 14–15. Ensimmäinen ajankohtaistunti on viikon kuluttua 27.4. Webinaari nauhoitetaan, ja uusin nauhoite on kuunneltavissa SML:n nettisivuilla viikon ajan.

Ajankohtaistunnille voi esittää kysymyksiä ennakkoon SML:n nettisivulla olevalla lomakkeella. Tunti alkaa näiden ennakkokysymysten pohjalta valmistellulla noin 15 minuutin alustuksella. Sen jälkeen osallistujat voivat esittää kysymyksiä, ja pohdimme yhdessä vastauksia. Linkki webinaariin: Liity Microsoft Teams -kokoukseen

 

Karhuvahingot suoraan kartalle

SML:n karhuvahinkolomake ja -kartta ovat uudistuneet. Nyt vahingon voi merkitä vahinkolomakkeessa suoraan karttaan. Ilmoitettu vahinko näkyy kartalla, kunhan SML on hyväksynyt ilmoituksen. Karhuvahinkokartasta kaikki halukkaat voivat tutkia, missä ja milloin vahinkoja on tapahtunut.

Karhukarttaan ja karhuvahinkoilmoitukseen pääset liiton nettisivujen etusivun bannereista tai Karhut-alasivulta. Vielä uusinta Mehiläinen-lehteä toimitettaessa kartan uudistus oli kesken.

 

Mehiläismyrkytyksistä kerätään tietoa

Kansainvälinen mehiläistalouden kattojärjestö Apimondia kerää tietoa mehiläisten myrkytystapauksista. Myrkytysepäily voi kohdistua joko kasviensuojeluaineisiin tai eläinlääkintään käytettäviin aineisiin. Englanninkielisen kyselyn voi täyttää täysin anonyymisti täällä.

Mikäli epäilet, että mehiläisiäsi on kuollut myrkytykseen, ota yhteyttä myös SML:ään. Mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala auttaa selvittelemään mehiläisten kuolinsyytä ja auttaa asiassa eteenpäin, mikäli myrkytys vaikuttaa todennäköiseltä. Myrkytystapausta epäiltäessä kuolleista mehiläisistä on aina otettava mahdollisimman pian 100–200 kappaleen näyte ja pakastettava se lisätutkimuksia varten. Pesän tilanne kannattaa dokumentoida muutenkin hyvin.

 

Työpaikkatori nettisivuilla

Liiton nettisivujen yläpalkista pääsee nyt Mehiläistarhauksen työpaikkatori -sivustolle. Sinne voi ilmoittaa työvoiman tarpeesta tai ilmoittautua halukkaaksi työntekijäksi mehiläistarhoille.

Sivusto perustettiin avuksi niille tarhaajille, jotka eivät koronapandemian vuoksi voi palkata ulkomailta työntekijöitä tiloilleen. Toisaalta sivusto voi auttaa mehiläisalan opiskelijoita löytämään harjoittelupaikan.

 

Rusomuurarit liikkeellä

Rusomuurarimehiläiset parveilevat huhti-toukokuussa talojen seinustoilla. Monesti näistä lajin pariutumiskäyttäytymiseen liittyvistä kerääntymistä saavat osansa myös mehiläistarhaajat – nimittäin aiheettomina parvisoittoina. Kun saa keväisen parvipuhelun, kannattaakin yrittää selvittää, voisiko kyseessä sittenkin olla tämä tarhamehiläisen erakkoserkku.

Rusomuurarimehiläisistä ei ole haittaa ihmisille tai rakennuksille, ja ne pistävät erittäin harvoin. Pölyttäjänä rusomuurari sen sijaan on hyvinkin hyödyllinen. Tänä vuonna rusomuurarimehiläiset lähtivät paikoin liikkeelle jo helmikuussa, joten vuosi on niiden kannalta ennätyksellisen aikainen.

 

Webinaarisarja mehiläistuotteista kosmetiikassa

More than honey -hanke järjestää kolmen luennon webinaarisarjan kosmeettisista tuotteista. Kaksi luentoa on vielä jäljellä: 22.4. kuvataan kosmeettisen tuotteen tuotekehitysprosessi käyttäen esimerkkinä mehiläisvahavoidetta ja 29.4. pidettävä webinaari neuvoo, kuinka hunajaista saippuaa valmistetaan. Luvassa on siis yksinkertaista reseptiikkaa, jota voi itse kehittää eteenpäin. Webinaarit pitää Ideanature OY:n yrittäjä Heli Pirinen.

Webinaarien aikataulu:

  • 22.4. klo 18–20 Tuotekehitys – case mehiläisvahavoide
  • 29.4. klo 18–20 Hunajaista saippuaa

Voit ilmoittautua webinaareihin tästä.

 

Mukaan mehiläistutkimukseen?

Helsingin yliopistossa on alkamassa tutkimus, miten mehiläisten kanssa vuorovaikutuksessa olevat lajit kasvukauden edetessä vaikuttavat toisiinsa ja muuttuvat. ​Tutkimuksen kohteena ovat sekä mehiläisten ravintokasvit että mehiläisten hyödylliset ja haitalliset mikrobit. Lajeja ja niiden muuttumista selvitetään hunajasta eristettävän DNA:n avulla.

Tutkijat toivovat mehiläishoitajia eri puolelta Suomea mukaan tutkimukseen. Työ toteutetaan siten, että jokaisesta koepesästä kerätään hunajanäyte kolmesti kesän aikana. Lopuksi otetaan vielä hunajanäyte lingotusta hunajasta.

Tutkimuksesta vastaa FT, dosentti Helena Wirta Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta. Jos haluat osallistua tutkimukseen, otathan yhteyttä: helena.wirta@helsinki.fi