Tarhaajatiedote 3.4.2020: Liiton toiminnanjohtajaksi Johanna Reiman, tarjolla kiinnostavia webinaareja...

3.4.2020

Krookukset kukassa. Kuva: Tarja Ollikka / SML
Krookukset kukassa. Kuva: Tarja Ollikka / SML
 

Liiton toiminnanjohtajaksi Johanna Reiman

SML:n uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu Johanna Reiman Helsingistä. Hän aloittaa työnsä toukokuussa. Reiman on koulutukseltaan agronomi ja ekonomi. Valtaosan työurastaan Reiman on työskennellyt hyötyeläimiin liittyvän tutkimuksen, liiketoiminnan kehittämisen ja markkinoinnin parissa.

Yhdeksän viime vuotta Johanna Reiman on työskennellyt järjestöissä, viimeisimpänä Näkövammaisten liitossa, jossa hän toimi palvelulinjan johtajana ja Opaskoirakoulun päällikkönä. Reiman ei ole tarhannut mehiläisiä, mutta hän on tutustunut mehiläishoitoon opiskeluaikoinaan.

 

Tarjolla kaksi kiinnostavaa etäluentoa

Lauantaina 4.4. mehiläishoitajille on tarjolla kaksi kiinnostavaa etäluentoa, jotka pitää Flemming Vejsnæs Tanskan mehiläishoitajain liitosta. Aiheena ovat erilaisten sovellusten käyttö mehiläishoidon apuna ja varroankestävyys mehiläistarhaajan näkökulmasta.

Ensimmäinen luento alkaa kello 13.00 ja toinen kello 14.15. Luennot kestävät puoli tuntia, ja ne pidetään englanniksi. Molempien luentojen jälkeen on varattu puoli tuntia aikaa keskustelulle.

Esitykset nähdään ja kuullaan Adobe Connect -ohjelman kautta. Ilmoittaudu webinariin tästä linkistä. Linkki itse webinaariin on tässä. Lisätietoja luennoista ja teknisiä ohjeita webinaarin seuraamisesta voit lukea SML:n nettisivujen Tapahtumat-sivulta.

 

Karhuseminaari webinaarina 7. huhtikuuta

SML järjestää tiistaina 7.4. kello 18.00 webinaarina seminaarin, jossa käsitellään karhuvahinkoja mehiläistarhauksessa. Seminaarissa ovat äänessä Teemu Lamberg Suomen riistakeskuksesta, Johannes Hyrsky Farmcomp Oy:stä sekä Maritta Martikkala SML:stä. Tarkemman ohjelman ja liittymislinkin seminaariin löydät SML:n nettisivujen Tapahtumat-sivulta.

 

Liikkuminen mehiläispesille Uudenmaan rajojen yli

Maaliskuun lopulla astuivat voimaan koronaviruksen estämiseksi asetetut liikkumisrajoitukset Uudenmaan ja muun Suomen välillä. SML on laatinut lausunnon, jonka tarkoitus on helpottaa mehiläishoitajien liikkumista, mikäli rajoitukset estävät mehiläishoitajan pääsyä tarhoilleen.

Tarhalleen kulkeva mehiläishoitaja voi esittää viranomaisille SML:n laatiman lausunnon sekä otteen eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteristä. Jos rekisteriote ei ole tallessa, sen saa paikalliselta maaseutuelinkeinoviranomaiselta eli samasta paikasta, johon on aikanaan ilmoittanut pitopaikat.

PDF-muotoisen lausunnon löydät SML:n nettisivujen alasivulta Mehiläishoitajan velvollisuudet viranomaisille. Suora linkki lausuntoon on tässä. Näillä näkymin liikkumisrajoitukset päättyvät 19.4.2020.

 

Hunajan vientiin puhtia ryhmästä

More than honey -hanke järjesti hunajan vientiin liittyvän webinaarin torstaina 2.4. Keskustelussa sovittiin, että hunajan vientiä kehittämään perustetaan ryhmä, johon kaikki halukkaat voivat ilmoittautua. Mukaan pääsee tästä linkistä.

Ryhmän jäsenet saavat toistensa yhteystiedot ja voivat suunnitella ryhmälle tavoitteita ja toimintaa. Ryhmälle voidaan järjestää myös webinaari tai myöhemmin tänä vuonna tapaaminen. Webinaarin nauhoitus löytyy jäsensivuilla olevista More than honey -hankkeen materiaaleista. Jäsensivujen käyttäjätunnus ja salasana löytyvät Mehiläinen-lehden kakkossivun alalaidasta.

 

Webinaarisarja mehiläistuotteiden käytöstä kosmetiikassa

More than honey- koulutushanke järjestää koulutusta mehiläispesän raaka-aineista kosmeettisissa tuotteissa. Koska lähiopetusta ei voida tämän kevään aikana järjestää, koulutus pidetään kolmen luennon webinaarisarjana 14.4., 22.4. ja 29.4.

Ensimmäisessä osassa kerrotaan, kuinka moniin kosmeettisiin tuotteisiin ja elintarvikkeisiin tarvittavia kasviuutteita valmistetaan. Toisessa osassa kuvataan kosmeettisen tuotteen tuotekehitysprosessi käyttäen esimerkkinä mehiläisvahavoidetta. Kolmas webinaari neuvoo, kuinka hunajaista saippuaa valmistetaan. Luvassa on siis yksinkertaista reseptiikkaa, jota voi itse kehittää eteenpäin hyödyntämällä tuotekehitysesimerkkiä ja yrttiluentoa.

Webinaarit pitää Ideanature OY:n yrittäjä Heli Pirinen. Lisätiedot ja ilmoittautumislomake löytyvät More than honey -hankkeen sivuilta.

 

SML toivottaa kaikille jäsenilleen hyvää pääsiäisen aikaa!