Tänä vuonna saatiin hyvälaatuista hunajaa

13.9.2013

Kuivan kesän ansiosta hunajapurkkeihin on saatu hyvälaatuista, kotimaista lähituotetta. Näin uskoo Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry:n toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen.

Vaikka hunajasato jäi tänä vuonna määrältään tavallista pienemmäksi, niin laatu on korkealla. Laatuun vaikuttavat monet tekijät, kuten sää.
”Mennyt kesä oli huomattavasti kuivempi, kuin vuoden 2012 kesä. Siksi hunajassa on nyt sopiva kosteusprosentti, ja tällöin sen laatu on parempi”, Vartiainen kertoo.
Hunaja on vettä noin 17 prosenttia, eli se on luonnostaan kosteaa. Sään lisäksi hunajaan vaikuttavat mehiläisten hyödyntämät mesikasvit ja ihmisten tekemä hunajan käsittely ja pakkaus.
”Erilaisista kasveista syntyy erilaista hunajaa. Alkuperäkasvit voivat vaikuttaa suuresti hunajan väriin, makuun, tuoksuun ja kiteytymisnopeuteen”, Vartiainen sanoo.
”Esimerkiksi tattarihunaja on yleistynyt Suomessa viime vuosina, koska tattarin viljelyala on kasvanut. Tattarihunaja on tummaa, ja sen makua voi kuvailla tallimaiseksi.”

Hunaja säilyy vähintään kaksi vuotta

Normaalisti suomalainen hunaja säilyy esimerkiksi kuiva-ainekaapissa vähintään kaksi vuotta.
”Hunaja ei varsinaisesti pilaannu pidemmässäkään säilytyksessä: laatukriteerit täyttävä hunaja säilyy hyvänä vuosikausia, jos se pidetään noin 15 asteen lämmössä”, Heikki Vartiainen sanoo.
Hunajaa voi ajatella sokeriliuoksena, johon on liuennut enemmän sokeria kuin siihen oikeastaan mahtuisi. Ylimääräinen sokeri kiteytyy ajan myötä, ja se voi näkyä esimerkiksi rakeisena hunajana.
Monet suomalaiset hunajat, esimerkiksi paljon rypsiä sisältävä hunajat, kiteytyvät varsin nopeasti. Tämä johtuu siitä, että ne sisältävät enemmän nopeasti kiteytyvää rypälesokeria kuin kiteytymätöntä hedelmäsokeria.
Mehiläishoitaja voi kuitenkin vaikuttaa hunajan kovuuteen ja kiteytymiseen omalla toiminnallaan.
”Kuluttajista suuri osa haluaa pehmeää hunajaa. Tällaisen hunajan tuottamiseksi mehiläistarhaajat voivat mekaanisesti sekoittaa eli vaivata hunajaa, jotta sen kiderakenne rikkoutuu”, kertoo Vartiainen.

Lisätietoja:

Heikki Vartiainen
puh. 044 506 3200, heikki.vartiainen(at)hunaja.net