Tarjolla värimorsingon viljelyyn liittyvä gradupaikka

10.2.2020

Värimorsinko kukassa. Kuva: Pasi Ainasoja
Värimorsinko kukassa. Kuva: Pasi Ainasoja

Lähde selvittämään kasvivärjäyksessä käytettävän värimorsingon pölytystä!

Värimorsinko (Isatis tinctoria) on ristikukkainen kasvi, jonka lehdistä uutetaan tekstiilien värjäykseen käytettävää sinistä väriainetta. Kasvi on kaksivuotinen, ja lehtikasvusto korjataan ensimmäisenä kesänä. Toisena vuonna kasvin annetaan kukkia – kukinta painottuu kesäkuun alkupuolelle – ja kasvusto puidaan siementen ollessa kypsiä heinäkuun puolivälin tienoilla.

Pro gradu -tutkielmassa on tarkoitus selvittää värimorsingon viljelyyn vaikuttavia tekijöitä ja etenkin kasvin pölytysbiologiaa. Värimorsingon siementuotanto vaatii itse- tai ristipölytyksen, mutta tarkempaa tutkimusta aiheesta on vain vähän.

Pölytystä tutkitaan häkkikokeilla kesällä 2020. Lisäksi voidaan tehdä siementen idätyskoe. Viljelmillä esiintyvää pölyttäjälajistoa kartoitetaan linjalaskentamenetelmän avulla. Häkkikäsittelyt ovat alustavasti: vapaa pölytys, pakotettu mehiläispölytys ja itsepölytys (kaikki pölyttäjähyönteiset suljettu pois).

Työn toimeksiantaja on Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry, ja kenttäkoe toteutetaan yhteistyössä Natural Indigo Finland Oy:n kanssa. Natural Indigolla on Nivalassa, Pohjois-Pohjanmaalla 20 hehtaarin värimorsinkoviljelmät, joiden kukinta tapahtuu kesäkuussa 2020. Vahvinta kukintaa kestää noin kaksi viikkoa. Työtä ohjaavat tutkimusasiantuntija Eeva-Liisa Korpela SML:stä ja yliopistonlehtori Irina Herzon Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitokselta.

Ihanteellinen gradutyön tekijä on aiheesta innostunut ja tutkimuksesta kiinnostunut henkilö, joka ottaa aktiivisen roolin kenttäkokeen suunnittelussa. Aiemmat tiedot liittyen maatalouteen ja mehiläistarhaukseen ovat eduksi, samoin pölyttäjähyönteisten lajintuntemus. Työstä maksetaan 800 euron suuruinen stipendi. Maastotöitä varten ajokortti ja mielellään oma auto ovat tarpeen. Edullinen majoitus järjestyy läheltä kenttäkokeen tekopaikkaa.

Jos kiinnostuit, lähetä vapaamuotoinen hakemus Eeva-Liisa Korpelalle viimeistään 8.3.2020. Kerrothan hakemuksessasi opintojesi vaiheesta ja siitä, miksi olisit sopiva henkilö tehtävään ja miksi aihe kiinnostaa sinua.

Eeva-Liisa Korpela, SML, eeva-liisa.korpela@hunaja.net, puh. 040 5063 202