Muista mehiläisten talviruokinta

5.9.2013

Nyt on korkea aika antaa mehiläisille viimeiset talviruokintaerät. Ruokintasokeria kannattaa periaatteessa antaa niin paljon kuin mehiläiset vain sitä keräävät. Sikiöinnin loppumista tilanpuutteen vuoksi ei enää syyskuun puolella tarvitse pelätä, koska se alkaa muutenkin olla lopuillaan. Yksiosastoiseen langsroth-pesään voikin huoletta antaa sokeriliuosta niin paljon kuin pesä vetää.

Kaksiosastoisia pesiä ei kannata syöttää aivan täyteen, koska silloin ruokakakkuja jää keväällä liian paljon pesiin.

Jos pesään jättää hunajaa talveksi, kannattaa asetella hunajakehät pesän reunoille, jotta sokeri syödään keskeltä keskitalvella. Näin mehiläisille tulee vähemmän ulostuspainetta.

Sokeri on mehiläiselle parasta talviruokaa.

3 osaa sokeria, 2 vettä

 Mehiläispesän voi ruokkia valmiilla 67 %:lla nestesokerilla tai itsesekoitetulla sokeriliemellä. Sokerin ja veden paras suhde on liotussuhde on 3 osaa sokeria ja 2 osaa vettä, jolloin tulee 60 %:sta sokeriliuosta. Mehiläisille prosenttiero kaupallisen ja itse tehdyn liuoksen välillä ei ole merkittävä, kunhan kuiva-ainekiloja on tarpeeksi.

Yksiosastoinen langsroth -pesä varastoi kuivasokerina 17-19 kg.  Kaksiosastoisiin farrar- ja langsroth-pesiin voi antaa sokeria 22 - 24 kg.