Vuoden 2020 mehiläistarhaajiksi Jorma ja Tiina Sahinaho Saarijärveltä

26.1.2020

Jorma Sahinaho ja Tiina Ahonen-Sahinaho tunnetaan erityisesti laatuhunajan tuottajina ja mehiläisalan ammattilaisten kouluttajina.
Jorma Sahinaho ja Tiina Ahonen-Sahinaho tunnetaan erityisesti laatuhunajan tuottajina ja mehiläisalan ammattilaisten kouluttajina.

Saarijärveläiset Jorma Sahinaho ja Tiina Ahonen-Sahinaho valittiin Vuoden mehiläistarhaajiksi 2020. Tarhaajapariskunta on tunnettu useita palkintoja voittaneista hunajistaan ja yhteistyöstä muiden alueen tarhaajien kanssa. Molemmat kouluttavat alalle myös uusia ammattitarhaajia.

Tiina Ahonen-Sahinaho ja Jorma Sahinaho haluavat, että heidän hunajansa on aina ykköslaatua. Se on huomattu myös monissa Suomen paras hunaja -kilpailuissa, joissa pariskunnan hunaja on menestynyt lähes joka vuosi. Viime syksynä jaettu ykköstila tuli juoksevien hunajien sarjassa.

Vuoden mehiläistarhaajat ovat tunnettuja myös uusien tarhaajien kouluttajina, sillä Tiina toimii Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa eli Pokessa mehiläistarhauksen vastuuopettajana. Tuntien suunnittelun ja käytännön koulutukseen kuuluvat pesäkäynnit he hoitavat Jorman kanssa yhdessä. Yhdessä hoidetaan myös omat 85 mehiläispesää Saarijärvellä ja Jyväskylässä sekä 15 Poken opetuspesää.

Vuoden mehiläistarhaajien mehiläisharrastus sai aikanaan alkunsa Jorman kiinnostuksesta luontoa, säätä ja sääilmiöitä kohtaan. Hän hankki ensimmäiset pesänsä tuttavaltaan 1984, ja Tiina solahti myöhemmin helposti mukaan mehiläisten maailmaan. Vähitellen harrastus vei mennessään ja pesämäärät kasvoivat. Nyt mehiläiset ja mehiläisalan koulutus ovat pariskunnan päätyö.

Tiina Ahonen-Sahinaho ja Jorma Sahinaho toteavat täydentävänsä hyvin toisiaan tarhaajina, molemmilla on eri vahvuudet. Lisää osaamista hankitaan yhdistystoiminnan kautta ja verkostoitumalla lähialueen tarhaajien kanssa. Yhteistyössä saarijärveläisten Veikko Lehtosen ja Risto Pykälämäen kanssa Sahinahot kasvattavat myös Suomen oloihin sopeutuneita mehiläisemoja.

-------

Vuoden mehiläistarhaajan valitsee Suomen Mehiläishoitajain Liitto, ja valinta julkistetaan perinteisesti Suomen tärkeimmässä mehiläisalan tapahtumassa Talvipäivillä. Tänä vuonna Talvipäiviä vietettiin Tampereella 25.–26. tammikuuta.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Tiina Ahonen-Sahinaho 040 6623 648 ja tiina.ahonen-sahinaho@poke.fi, Jorma Sahinaho puh. 0400 958 752 ja jormasahinaho@gmail.com

Suomen Mehiläishoitajain Liiton puheenjohtaja Hannu Luukinen, 040 831 1005, hannu.luukinen@hunaja.net