Tarhaajatiedote 18.12.2019: Tule Talvipäiville, suojaa pesät hiiriltä ja linnuilta...

20.12.2019

Kuva: Virpi Aaltonen / SML
Kuva: Virpi Aaltonen / SML

Tule Talvipäiville Tampereelle

Vuoden tärkein mehiläisalan tapahtuma, Talvipäivät, järjestetään Tampereella 25.–26.1.2020. Tarkempi seminaaripaikka on Sammon keskuslukio Uimalankatu 5:ssä. Seminaarin pääpuhujana on Oxfordin yliopistossa professorina toimiva Geraldine Wright, joka kertoo mehiläisen ravitsemuksesta. Tarjolla on lisäksi asiaa parveilusta mehiläismyrkyn keräämiseen. Kannattaa tulla kuuntelemaan monipuolista ohjelmaa.

Viimeinen ilmoittautumispäivä Talvipäiville on 10.1.2020. Täydellinen ohjelma sekä ilmoittautumislomake löytyvät SML:n tapahtumasivuilta.

 

Suojaa pesät hiiriltä ja linnuilta luvallisin keinoin

Mehiläispesät kannattaa suojata hyvin hiirten ja lintujen varalta. Monissa kevytpesämalleissa lentoaukko on 0,7 mm korkea, jolloin se toimii myös hiirenestimenä. Mehiläiset jyrsivät kuitenkin usein lentoaukkoa kesällä isommaksi, jolloin hiirenestin on välttämätön. Esimerkiksi reikäkooltaan 5–6 mm seulaverkko toimii edullisena hiirenestimenä.

Tänä talvena Etelä-Suomessa on havaittu eräällä metsätarhalla pesien lähelle asetettuja Trinol-jyrsijämyrkkypakkauksia. Myrkky on kuitenkin tarkoitettu vain ammattikäyttöön ja rakennusten sisällä tai lähellä käytettäväksi. Ainetta ei saa päästää ympäristöön, ja se on vaarallista lapsille ja kotieläimille. Aineen käytön valvonta kuuluu kunnan viranomaisille.

Talitiaiset ja tikat vaativat kunnon verkon tai tikan kestävän kankaan pesän ympärille. Varmista kuitenkin, että ilmanvaihto pesässä toimii. Lintuja voi myös yrittää karkottaa erilaisilla pelättimillä.

 

Kaikki karhuvahingot kartalle

Tänä vuonna karhuvahinkoja on tapahtunut aiempia vuosia vähemmän. Olethan muistanut ilmoittaa kaikki vahingot myös SML:n karhukarttaan.

Viranomaisille tehty ilmoitus tulee SML:n tietoon vasta kuukausien kuluttua ja silloinkin saamme vahingoista vain numerotiedon ja kokonaiskorvaussumman Suomessa. SML:n neuvottelut karhuvahinkojen ennaltaehkäisystä ja vahingonkorvauksista onnistuvat parhaiten kun vahinkotiedot ovat ajan tasalla.

 

Hae mukaan IMYB-tapahtumaan

Nuoret mehiläishoitajat kokoontuvat ensi kesänä kansainväliseen IMYB-tapahtumaan Sloveniaan 6.–10.7.2020. Myös SML lähettää joukkueen tapahtumaan. Liitto hakeekin nyt 12–17-vuotiaita mehiläishoitoa harrastavia nuoria, jotka haluaisivat osallistua IMYB:iin.

Mukaan voi hakea lähettämällä hakemuksen osoitteeseen: virpi.aaltonen@hunaja.net. Hakemuksesta tulee käydä ilmi muun muassa ikä, mehiläishoitotausta ja kielitaito. Lisäksi tulee perustella, miksi olisi juuri sopiva mehiläishoitaja lähtemään matkaan. Tarkempia tietoja tapahtumasta ja hakemuksesta voi kysyä nuorisotoimikunnan sihteeriltä Virpi Aaltoselta sähköpostitse tai puhelimitse (050 382 2428).

Lisätietoja löytyy myös International Centre of Young Beekeepersin sivuilta.

 

Kalle Hakala lopettaa työt liitossa

SML:n toiminnanjohtaja Kalle Hakala on irtisanoutunut liiton palveluksesta. Työsuhde päättyy jouluna. Vuoden 2020 alusta alkaen tehtävää hoitaa väliaikaisesti johtokunnan puheenjohtaja Hannu Luukinen. Johtokunta päättää uuden toiminnanjohtajan hausta seuraavassa kokouksessaan.

 

Tarjolla koulutusta ja opintomatka

More than honey- koulutushanke järjestää vuonna 2020 useita koulutuksia ja opintomatkan Romaniaan. Käy katsomassa lisätietoa hankkeen nettisivuilta.

 

Rauhallista joulua!

Suomen Mehiläishoitajain Liitto toivottaa kaikille jäsenilleen rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta!

SML:n toimisto Helsingissä on suljettu 23.12.2019–1.1.2020. Lisäksi osa toimihenkilöistä lomailee loppiaiseen asti.