Hunajan hinta lähes ennallaan

14.11.2019

Suosituin hunajapakkaus Suomessa on 450 gramman muovipurkki. Pahvi- ja lasipakkaukset kuitenkin kasvattavat pikkuhiljaa suosiotaan. Kuva: Virpi Aaltonen / SML
Suosituin hunajapakkaus Suomessa on 450 gramman muovipurkki. Pahvi- ja lasipakkaukset kuitenkin kasvattavat pikkuhiljaa suosiotaan. Kuva: Virpi Aaltonen / SML

Suomessa tavallisimman hunajan pakkauskoon eli 450 gramman purkin keskihinta on tänä vuonna noin 6,66 euroa. Hinta on yhdeksän senttiä matalampi kuin viime vuonna. Purkin tyypillisin eli mediaanihinta oli sekä tänä että viime vuonna 6,50 euroa. Tiedot käyvät ilmi Suomen Mehiläishoitajain Liiton jäsenistölleen tekemästä kyselystä.

Mehiläistarhaajat pyytävät 450 gramman hunajapurkista tänä vuonna keskimäärin 6,66 euroa. Viime vuonna vastaava hinta oli 6,75 euroa. Pakkauskokoa käytti kyselyyn vastanneista 185 mehiläistarhaajasta 70 prosenttia. Se onkin suosituin hunajan pakkauskoko Suomessa.

Myös 500 gramman hunajapurkin hinta oli aavistuksen pudonnut viime vuodesta. Purkin keskihinta oli 8,45 euroa ja mediaanihinta 8,0 euroa. Viime vuonna purkki lähti ostajan matkaan keskimäärin 8,48 euron hinnalla ja tyypillisin pyydetty hinta oli 8,25 euroa. Puolen kilon purkkia kertoi käyttävänsä vajaa kolmannes vastaajista.

Puristepullo ja pahvipakkaus nostavat suosiotaan

Suosittu pakkauskoko hunajalle on lisäksi 350 grammaa. Se pakataan tavallisimmin joko lasipurkkiin, muoviseen puristepulloon tai pahvipakkaukseen. Lasi ja pahvi ovat pakkausmateriaaleina kasvattaneet suosiotaan. Yhä useampi tarhaaja suosii myös puristepulloa sen helppokäyttöisyyden vuoksi. Näiden 350 gramman purkkien keskihinta oli noussut viime vuodesta muutaman sentin, 6,35 euroon.

Kiloittain myytävän hunajan hinta oli myös noussut. Kilon kuluttajapakkauksesta pyydettiin kyselyn mukaan keskimäärin 14,71 euroa, kun viime vuonna hinta oli 14,55 euroa. Hunajaa myydään myös asiakkaiden omiin astioihin. Tällöin hinta oli kyselyn mukaan 12,05 euroa eli 10 senttiä enemmän kuin viime vuonna.

Kennohunajaa myydään yhä enemmän

Hunajaa myydään Suomessakin yhä enemmän myös linkoamattomana kennostoissa. Monissa maissa kennohunaja on pääasiallinen tai jopa ainut tapa käyttää hunajaa. Kennohunajan keskikilohinta oli nyt 30,70 euroa eli vajaat 80 senttiä korkeampi kuin viime vuonna.

Lajihunajista tarjolla on tänä vuonna muun muassa horsma-, voikukka-, kanerva-, puolukka- ja tattarihunajaa.

-----

Kysely toteutettiin netissä ja siihen vastasi 185 tarhaajaa eri puolilta Suomea. Suurin osa vastaajista oli pientarhaajia, mutta myös ammattilaiset vastasivat kyselyyn. Kysely perustuu tarhaajien antamiin tietoihin, eikä SML esitä sen perusteella hunajalle mitään suositushintaa.