Tarhaajatiedote 8.11.2019: Vastaa satokyselyyn, vuoden viimeinen varroantorjunta...

8.11.2019

Kanervasta saatiin paikoin hyvin satoa viime syys-kesällä. Kuva: Tarja Ollikka / SML
Kanervasta saatiin paikoin hyvin satoa viime syys-kesällä. Kuva: Tarja Ollikka / SML

 

 

Vastaa satokyselyyn, voit voittaa huippupalkinnon

SML:n vuosittainen satokysely on avattu. Kyselyyn voi vastata 30.11. asti liiton nettisivujen Mehiläishoitajille-alasivulla. Satokyselyn perusteella lasketaan vuosittan mehiläishoidon keskeisimmät tilastot. Tietoja käytetään muun muassa SML:n toiminnan suunnittelussa ja jäsenten edunvalvonnassa.

Kyselyn täyttäneiden ja sähköpostiosoitteensa ilmoittaneiden kesken arvotaan yhden hengen täyspaketti Tampereella pidettäville Talvipäiville 2020. Kannattaa siis osallistua!

 

Vuoden viimeinen varroantorjunta edessä

Marras-joulukuun vaihteessa on vuoden viimeisen oksaalihappokäsittelyn aika. Käsittely kannattaa tehdä pesille huolella, sillä monelta suunnalta on tullut viestejä, että varroaa on pesissä paljon.

Mikäli teet torjunnan aiemmin marraskuussa, varmista ettei pesässä ole enää peittosikiöitä. Jo kämmenenkin kokoinen peittosikiöalue vähentää torjunnan tehon puoleen.

 

Tarjolla koulutusta hunajan pakkaamisesta

More than honey -koulutushanke järjestää nyt marraskuussa hunajan pakkaamista koskevan koulutuksen nimellä Hunajan uudet hepenet. Koulutus pidetään lauantaina 16.11. Jyväskylän ammattikorkeakoulun Lutakon kampuksella.

Luentojen aiheina ovat muun muassa elintarvikepakkausten uudet materiaalit ja mikromuovit elintarvikkeissa. Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumislinkki löytyvät More than honey -hankkeen sivuilta.

 

Pohjoismaiset mehiläislehdet edullisesti

Suomen Mehiläishoitajain Liiton kautta voi tilata pohjoismaisia mehiläislehtiä ensi vuodeksi jälleen merkittävällä alennuksella. Tarjolla ovat ruotsalainen Bitidningen 47 €, norjalainen Birøkteren 50 € ja Tanskan Tidsskrift for Biavl 58 €.

Jos jonkin lehden haluaa, on kuitenkin toimittava nyt. Tilaus tulee tehdä viimeistään 15.11. Tilaaminen onnistuu maksamalla kyseinen lehti SML:n tilille, FI69 5721 5020 0014 55, ja kirjoittamalla kommenttikenttään selkeästi tilaajan nimi ja osoite.

Tilausten ja maksujen on oltava SML:ssä määräpäivään mennessä. Sen jälkeen tulleet tilaukset joudumme palauttamaan, sillä yksittäisten lehtien tilaaminen ulkomailta on kallista.

 

Opintomatkalle Romaniaan kesäkuussa

SML on järjestänyt viime vuodet syksyisin mehiläisaiheisen opintomatkan ulkomaille. Ensi vuonna syksyn matkaa ei toteuteta, mutta More than honey -hankkeen mukana pääsee kesäkuussa Romaniaan tutustumaan pesäntuotteiden tuotantoon.

Matkan kesto on vain viisi päivää, ja siksi se onkin tiivistahtinen. Matka on siis tarkoitettu ammatilliseen opiskeluun eikä lomamatkaksi. Matkalle mahtuu mukaan 25 henkeä, ja matkanjohtajana toimii hankkeen projektipäällikkö Anneli Salonen.

Lisätietoa matkasta sekä ilmoittautumislomake löytyvät More than honey -hankkeen sivuilta.