Hunajasadosta odotetaan keskimääräistä – mehiläisillä vilkas parveilukesä

16.8.2019

Hunajaa kennoissa. Kuva: Tarja Ollikka / SML
Hunajaa kennoissa. Kuva: Tarja Ollikka / SML

Kotimaista hunajaa korjataan parhaillaan. Sadosta näyttäisi tulevan keskimääräinen, vaikka sitä heikensivätkin heinäkuun kylmät jaksot sekä paikoittain kuivuus. Jonkin verran satoa verotti myös mehiläisten poikkeuksellisen voimakas parveilu.

Mehiläiset saivat tänä keväänä hyvän alun satokauteen: mehiläispesät talvehtivat hyvin ja säät suosivat mehiläisten kevään tärkeimmän ravintokasvin pajun kukintaa. Mehiläispesien vahvistuminen kävi paikoin kuitenkin erittäin nopeasti, mikä lisäsi mehiläisten innokkuutta parveilla.

”Suurin osa parvista saatiin talteen, mutta vain osa parveilleista yhteiskunnista keräsi normaalin hunajasadon”, Suomen Mehiläishoitajain Liiton puheenjohtaja Hannu Luukinen kertoo.

Parveilu on mehiläisten normaali tapa lisätä yhteiskuntiensa määrää. Tarhattaessa mehiläisiä parveilu pyritään kuitenkin estämään.

Makuja vadelmasta, horsmasta ja lehmuksesta

Suurimmassa osassa Suomea päästään keskimääräiseen hunajasatoon, joka on noin 40 kiloa pesää kohti. Vaihtelut alueiden ja tarhaajien välillä ovat kuitenkin suuria, sillä sääolot olivat eri puolilla Suomea varsin erilaiset.

”Kuivuus haittasi hunajan pääsatokasvin vadelman kasvustoja muun muassa Varsinais-Suomessa ja osassa Etelä-Suomea, Hämeessä ja Keski-Suomessa vadelma sen sijaan tuotti normaalisti ja lisäksi satoa tuli esimerkiksi puolukasta. Kaikkialla Suomessa heinäkuun kahden viikon kylmä jakso katkaisi sadon tulon, ja Itä-Suomessa mehiläisten elämää vaikeuttivat myös runsaat sateet”, SML:n mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala kuvailee.

Loppukesän lämpö toi monin paikoin pesiin horsmahunajaa ja mesikastehunajaa. Kaupunkitarhaajat ovat saaneet ainakin pääkaupunkiseudulla hyvän sadon myös lehmuksesta.

Uuden sadon hunajaa jo tarjolla

Hunajaa lingotaan parhaillaan ympäri Suomea, ja uuden sadon hunajaa kannattaakin nyt ostaa lähikaupan lisäksi lähitarhaajilta – samalla saa tietoa hunajan alkuperästä ja vinkkejä hunajan käyttöön.

Suomalaiselle hunajalle on tyypillistä, että se on vasta lingottuna juoksevaa, mutta kiteytyy ajan myötä. Pakastimessa hunaja kuitenkin säilyy sellaisena kuin se on sinne laitettaessa, joten hunajaa voi pakastaa tuoreena ison erän ja ottaa sieltä käyttöön vähitellen. Huoneenlämmössäkin hunaja säilyy hyvänä vähintään pari vuotta.

 

Lisätiedot, Suomen Mehiläishoitajain Liitto:

Mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala, 050 303 0890, maritta.martikkala@hunaja.net

Puheenjohtaja Hannu Luukinen, 040 83 11 005, hannu@hannuluukinen.fi

www.mehilaishoitajat.fi