Tarhaajatiedote 13.8.2019: Muista hoitaa talviruokinta ajoissa, uusi toiminnanjohtaja aloitti työt...

14.8.2019

Parhaillaan kukkiva luonnonvarainen kultapiisku on loppukesän ja syksyn mainioita mehiläiskasveja. Kuva: Tarja Ollikka / SML
Parhaillaan kukkiva luonnonvarainen kultapiisku on loppukesän ja syksyn mainioita mehiläiskasveja. Kuva: Tarja Ollikka / SML

Talviruokinta ja varroantorjunta ajoissa

Elokuussa tehty varroantorjunta on talvimehiläisten kehityksen kannalta oikea-aikainen. Talviruokinta on siis aloitettava ajoissa. Mehiläiset ottavat ruokintasokerin nopeasti ja saavat sen helpommin kuivaksi, jos liuos annetaan pienissä erissä. Viimeiset annokset tulisi antaa jo syyskuun puolivälissä. Kannattaa myös varmistaa, että mesikaste- tai kanervahunajaa ei jää suuria määriä talvehtivaan pesään.

Itse tehty, pieninä annoksina jaettava talviruoka ei tarvitse tymolia käymisenestoaineeksi. Mehiläinen-lehden 4/2019 talviruokajutussa tymoli mainittiin, mutta juttuun oli lipsahtanut virhe sen pitoisuudesta ruokintaliuoksessa. Käytetyt pitoisuudet ovat olleet 0,1–0,3 promillea.

 

Uusi toiminnanjohtaja aloitti työt

Suomen Mehiläishoitajain Liiton toiminnanjohtajana aloitti elokuun alussa maatalous- ja metsätieteiden maisteri Kalle Hakala. Kallen tavoittaa numerosta 044 306 3200 ja sähköpostiosoitteesta kalle.hakala@hunaja.net. Uuteen toiminnanjohtajaan on mainio tilaisuus tutustua esimerkiksi Sadonkorjuuseminaarissa Porissa.

 

Sadonkorjuuseminaari tänä vuonna jo lokakuussa

Sadonkorjuuseminaari järjestetään tänä vuonna lauantaina 26.10. eli hiukan aiemmin kuin edellisinä vuosina. Tapahtumapaikkana on Virkistyshotelli Yyteri Porissa. Lisätietoa seminaarin ohjelmasta kerrotaan seuraavassa tarhaajatiedotteessa ja Mehiläinen-lehdessä, mutta päivä kannattaa merkitä jo kalenteriin.

Tuttuun tapaan luvassa on myös Suomen Paras Hunaja -kilpailu, johon voi osallistua joko tuomalla kilpailuhunajansa paikan päälle tai lähettämällä sen hyvissä ajoin SML:n toimistoon. Päivitämme kilpailuohjeet SML:n sivuille syyskuun alkuun mennessä. SML:n vuosikokous järjestetään Sadonkorjuuseminaarin jälkeen, sunnuntaina 27.10. niin ikään Virkistyshotelli Yyterissä.

 

Hyvää Suomesta -hakemusten vastaanotossa lyhyt tauko

Hyvää Suomesta -merkin hakemuksia ei kannata lähettää muutamaan seuraavaan viikkoon. Hakemukset vastaanottava Tarja Ollikka on lomalla elokuun viimeiset viikot, ja sinä aikana hakemuspaketteja ei haeta postista. Hakemusten vastaanotto jatkuu normaalisti taas 2.9. alkaen.

 

Hunajan pakkausmerkinnät kuntoon

Taas on aika pakata hunajaa. Tietoa hunajan ja muiden mehiläistuotteiden pakkausmerkinnöistä vastikään alalle tulleille – ja konkareillekin – löytyy muun muassa Mehiläinen-lehdistä 2/2018 ja 3/2019. Jos lehtien paperiversiot eivät ole tallessa, pääset lukemaan Mehiläisen juttuja SML:n nettisivujen jäsenosion kautta. Kaikille jäsenille yhteiset jäsensivujen tunnukset löytyvät Mehiläinen-lehden sisäkannesta, vasemmasta alakulmasta. Tunnus on sml@hunaja.net ja salasana tällä hetkellä: propolis.