Tarhaajatiedote 4.6.: Pesäkohtaista tukea voi nyt hakea, parveilukausi on käynnistynyt...

4.6.2019

Uusi puutarhaesite toivoo, että voikukat saavat rehottaa pölyttäjien ilona. Kuva: Virpi Aaltonen / SML
Uusi puutarhaesite toivoo, että voikukat saavat rehottaa pölyttäjien ilona. Kuva: Virpi Aaltonen / SML

Pesäkohtaisen tuen hakulomake julki

Mehiläistalouden pesäkohtaisen tuen paperinen hakulomake on julkaistu Ruokaviraston sivuilla. Tässä suora linkki suomenkieliseen lomakkeeseen.

Lisätietoa hausta ja hakulomakkeet molemmilla kotimaisilla kielillä löytyvät Ruokaviraston sivuilta. Hakulomake on tallennettu myös Suomen Mehiläishoitajain Liiton nettisivuille Materiaalisalkkuun.

Sähköinen haku aukeaa 20.6. Sähköisesti tukea haetaan viljelijöiden verkkoasiointipalvelun eli VIPU-palvelun kautta. Kaikki hakijat kirjautuvat palveluun henkilötunnuksilla.

Tuen hakuaika päättyy 1.7.2019. Postitse lähetetty hakemus katsotaan ajoissa saapuneeksi, jos posti on leimannut sen viimeistään 1.7. Huomatkaa, että hakukirjeeseen kannattaa pyytää aina postileima. Sähköisen hakemuksen tulee olla perillä 1.7. kello 23.59 mennessä. Hausta voi tarvittaessa kysyä lisää Vuokko Mähöseltä Pohjois-Savon ELY-keskuksesta: 029 502 6832.

 

Varaudu parveiluun

Nyt kannattaa tarkkailla mehiläispesiä parveilun varalta. Pesät ovat monin paikoin Suomessa talvehtineet hyvin, ja niiden kevätkehitys on ollut huhtikuun lämpöjakson takia nopeaa. Jonkin verran etuajassa oleva kasvukausi ja viime päivien muutokset säätilassa ovat myös lisänneet parveiluherkkyyttä. Parveilun ehkäiseminen on tärkeää paitsi mehiläishoitajan myös ympäristön asukkaiden kannalta.

Tällä viikolla saapuvassa Mehiläinen-lehdessä on runsaasti tietoa parveilun ehkäisemisestä.

 

COLOSS-kyselyyn ehtii vielä vastata

Talvitappioita kartoittavaan COLOSS-kyselyyn voi vielä vastata. Liitto toivoo vastauksia niiltäkin tarhaajilta, joilla tappioita ei viime talvena ollut. Kaikki havainnot ovat arvokkaita, jotta asiasta saadaan mahdollisimman luotettava kuva. Linkki suomenkieliseen kyselyyn löytyy tästä, ja ruotsinkieliseen tästä.

 

Puutarhaihmisille tarjolla uusi esite

SML on julkaissut uuden esitteen Pölyttäjiä pihalle ja puutarhaan, jossa annetaan vinkkejä pölyttäjäystävällisen ympäristön luomiseen. Vihkosessa kerrotaan esimerkiksi erilaisista mesikasveista ja esitellään pölyttäjiä. Esitettä voi tilata SML:n toimistolta: virpi.aaltonen@hunaja.net.

 

Lomakausi alkoi

Lomakausi pyörähti käyntiin viime viikonloppuna ja jatkuu koulujen alkuun elokuulle. Liiton työntekijätkin ovat kesäkaudella paikalla vaihtelevasti. Vähintää yksi toimihenkilö on kuitenkin koko kesän ajan arkisin tavoitettavissa. Toivomme kärsivällisyyttä ja rentoa kesäasennetta, mikäli yhteydenottoon ei päästä heti vastaamaan.