Mehiläisten oma päivä muistuttaa pölyttäjien tärkeydestä

15.5.2019

Tarhamehilläinen omenalla. Kuva: Tarja Ollikka / SML
Tarhamehilläinen omenalla. Kuva: Tarja Ollikka / SML

Toukokuun 20. päivänä vietetään maailman mehiläispäivää.

”Ruokapöytämme olisi paljon köyhempi ilman pölyttäviä hyönteisiä. Tarvitsemme monipuolisen ruuan tuottamiseen sekä tarhamehiläistä että kirjavaa joukkoa luonnonvaraisia pölyttäjiä. Rikas lajisto on myös paras turvamme ilmaston muuttuessa”, tutkimuskoordinaattori Eeva-Liisa Korpela Suomen Mehiläishoitajain Liitosta toteaa.

YK:n julistama kansainvälinen Maailman mehiläispäivä muistuttaa pölyttäjien tärkeydestä. Päivän vietto on alkanut Sloveniasta, ja päivä on valittu slovenialaisen mehiläistarhauksen uranuurtajan Anton Janšan syntymäpäivän, 20.5.1734, mukaan.

Suomen luonnosta monenlaista hunajaa

Suomessa mehiläisiä tarhataan käytännössä koko maassa pohjoisinta Lappia myöten. Monipuolinen luontomme tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet hyvien hunajasatojen ja muiden mehiläistuotteiden, kuten siitepölyn, mehiläisvahan ja propoliksen eli kittivahan, tuottamiseen.

”Hunajan pääsatokasveja ovat meillä vadelma, erilaiset apilat ja horsma. Maatalousmaisemassa rypsi-, tattari- ja härkäpapupellot ovat mehiläisten mieleen, mikä tietenkin ilahduttaa viljelijöitä. Kangasmetsistä puolestaan saadaan puolukka- ja kanervahunajaa. Kaupunkitarhauksen yleistyessä pääsee yhä useammin maistelemaan myös aromikasta lehmushunajaa”, Korpela kertoo.

Tärkeitä luonnonpölyttäjiä Suomessa ovat erityisesti kimalaiset. Ne turvaavat muun muassa metsämarjojen sadon. Tällä hetkellä kimalaiset ahkeroivat Etelä-Suomessa tarhamehiläisten kanssa myös monien hedelmäpuiden kukissa.

Tervetuloa mehiläispäivän tapahtumiin!

Monet mehiläistarhaajat järjestävät maailman mehiläispäivänä tai sitä edeltävänä viikonloppuna erilaisia mehiläisteemaan liittyviä tapahtumia. Tällä kertaa tapahtumia on luvassa ainakin Turussa, Oulussa, Espoossa, Tuusulassa, Pornaisissa ja Rautavaaralla. Ohjelmassa on niin mehiläisten esittelyä lasipesässä, tietoa mehiläishoidosta ja pölytyksestä kuin hunajamaistiaisiakin. Alla on listattu yleisölle ja tiedotusvälineille avoimia tapahtumia sekä linkki, josta löytyvät tarkemmat tapahtumatiedot.

 

Lisätietoja ja mahdolliset haastattelupyynnöt:

Tutkimuskoordinaattori, tiedottaja Eeva-Liisa Korpela: 040 506 3202, eeva-liisa.korpela@hunaja.net

Toimittaja, kuluttajaneuvoja Virpi Aaltonen: 050 3822428, virpi.aaltonen@hunaja.net

 

Maailman mehiläispäivän tapahtumia

  • Koroisten tilan ympäristö, Turku, la 18.5. ja su 19.5. klo 11.30 alkaen
  • Pohjois-Suomen erämessut, Oulu, pe–su 17.–19.5. klo 10.00 alkaen
  • Talomuseo Glims, Espoo, su 19.5. klo 11–16
  • Råbäck Gård, Espoo, avoimet ovet omenatilalla, su 19.5. klo 13.00–18.30
  • Ruotsinkylän tutkimusmetsä, Tuusula, su 19.5. klo 12.00–15.00
  • Pornainen, Monninkyläntie 75, tutustumiskäynti mehiläistarhalle, su 19.5. klo 13.00 alkaen
  • Rautavaaran tori, Rautavaara, ma 20.5. klo 10.00–12.00

Tarkemmat tiedot tapahtumista: www.mehilaishoitajat.fi/tapahtumat/maailman-mehilaispaiva-20-5/