Tarhaajatiedote 6.5.: Vastaa talvitappiokyselyyn, tule nuorten kesätapahtumaan...

6.5.2019

Taas on aika solmia pölytyspalvelusopimuksia. Kuva: Virpi Aaltonen
Taas on aika solmia pölytyspalvelusopimuksia. Kuva: Virpi Aaltonen

Talvitappioita kartoitetaan kyselyllä

Huhtikuun lämpöjakson ansiosta ainakin Etelä-Suomessa päästiin jo tarkistamaan pesiä, ja nyt onkin aika arvioida, miten mehiläiset selvisivät talvesta. Talvitappioita kartoittava COLOSS-kysely on avattu, ja kaikkien tarhaajien toivotaan vastaavan kyselyyn, jotta pesäkuolemista ja niiden syistä saataisiin luotettava kuva.

Kyselyssä selvitetään emosta johtuvat tappiot ja luonnonsyistä menetetyt pesät sekä kuolleiden mehiläisten määrä ja mahdollinen kuolinsyy. Kun alat täyttää kyselyä, ota valmiiksi esille tiedot pesämääristä: paljonko pesiä talveutit ja paljonko niistä oli keväällä elossa. Kartoitamme myös emojen ikää, eli tietoa siitä, olivatko emot viime kesänä pariutuneita vai kokeneempia.

Suomenkieliseen kyselyyn pääset vastaamaan tästä. Ruotsinkielinen kysely puolestaan aukeaa tästä.

Kiitokset kaikille vastaajille!

 

SML:ään haetaan uutta toiminnanjohtajaa

Suomen Mehiläishoitajain Liitto hakee vakituiseen työsuhteeseen Helsingin toimistoon 1.8.2019 alkaen toiminnanjohtajaa nykyisen toiminnanjohtajan siirtyessä kohti uusia haasteita.

Hakemukset palkkatoivomuksineen ja ansioluetteloineen lähetetään 9.5.2019 kello 16.00 mennessä sähköpostilla osoitteeseen sml@hunaja.net otsikolla "Toiminnanjohtajahakemus". Tarkemmat valintakriteerit ja valintaan liittyvät aikataulut löydät täältä. Lisätietoja antaa SML:n puheenjohtaja Hannu Luukinen, puh. 040 8311 005 (arkisin klo 17–19).

 

Tule nuorisotapahtumaan Turun Ruissaloon

Mehiläisistä kiinnostuneille nuorille on tarjolla kesätapahtuma Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa Ruissalossa perjantaina 7. kesäkuuta. Tapahtumassa tutustutaan Turun kasvitieteelliseen puutarhaan sekä tietenkin puutarhan kahteen mehiläistarhaan. Päivän ohjelma alkaa kello 10 ja päättyy 15:een mennessä. Tapahtuma on ilmainen, ja se on suunnattu noin 12–18-vuotiaille. Jos tunnet sopivanikäisiä aiheesta kiinnostuneita nuoria, vinkkaa tapahtumasta heille. Lisätietoa ja ilmoittautumislomakkeen SML:n nettisivujen Tapahtumat-osiosta.

 

Emonkasvatusta opiskellaan kesäkuussa Kangasalla

SML:n emonkasvatusseminaarissa 17.–18.6. opitaan emonkasvatuksen niksejä ja harjoitellaan käytännössä emonkasvatukseen liittyviä asioita toukansiirrosta alkaen. Kangasalla järjestettävän seminaarin asiantuntijoina toimivat muun muassa Risto Hoikkanen, Lassi Kauko, Juhani Lunden ja Kari Pirhonen. Seminaari on ilmainen, mutta ruokailut ja majoitus ovat omakustanteisia. Seminaarin käytäntöpainotteisuuden takia osallistujamäärä on rajattu. Ilmoittautumislomake ja tarkempi ohjelma löytyvät täältä.

 

Tempaise maailman mehiläispäivänä!

Maailman mehiläispäivää vietetään maanantaina 20.5. Toivottavasti mahdollisimman moni tarhaaja ja paikallisyhdistys innostuu järjestämään tuolloin tai vaikkapa edellisenä viikonloppuna mehiläisiin liittyvää ohjelmaa tai esimerkiksi tilamyyntiä. SML kokoaa tiedot maailman mehiläispäivän tapahtumista nettisivuilleen ja lähettää päivästä mediatiedotteen, johon listataan kaikki liittoon ilmoitetut tapahtumat. Oman tapahtumasi voit ilmoittaa täällä.

 

Päivitä tietosi parvi- ja pölytyspalvelukarttoihin

Jokakesäiset parvipuhelut ovat jo alkaneet – tosin tähän mennessä soitot ovat koskeneet rusomuurarimehiläisiä. Kesällä tarhamehiläisparviakin kuitenkin taas karkaa maailmalle. Jos olet valmis hakemaan lähiympäristöstäsi parvia pesän suojiin, ilmoita tietosi SML:n parvikartalle. Parvien kiinniottajiksi jo ilmoittautuneiden puolestaan toivotaan tarkistavan yhteystietonsa – tai poistavan ne listalta, mikäli parvien pyydystys ei enää ole itselle ajankohtaista. Liitto on kiitollinen kaikille, jotka huolehtivat parvien hakemisesta pois ihmisten tieltä!

Tähän aikaan vuodesta kannattaa solmia myös pölytyspalvelusopimuksia. Mikäli tarjoat pölytyspalvelua, voit ilmoittaa tai päivittää tietosi täällä. Tässäkin tapauksessa muista ilmoittaa liittoon, myös mikäli haluat poistaa tietosi kartalta.