Tarhaajatiedote 19.3.2019: Seuraa pesien ravintotilannetta, osallistu pölytysseminaariin...

19.3.2019

Mehiläinen pajulla. Kuva: Tarja Ollikka / SML
Mehiläinen pajulla. Kuva: Tarja Ollikka / SML

Seuraa keväällä pesien ravintotilannetta

Pesän painoa kannattaa alkaa tarkkailla heti puhdistuslennon jälkeen. Ruoan kulutus kasvaa huomattavasti sikiöinnin alettua. Pajun kukinnan alettua mehiläiset saavat luonnosta ruokaa, mutta ruuan saanti edellyttää sopivia lentokelejä.

Puhdistuslennon jälkeen ruuanpuutteesta kärsiville pesille voi hätätilassa antaa pieniä määriä esimerkiksi 50-prosenttista sokeriliuosta ruokintakehällä tai edellisenä syksynä talteen otettuja ruokakakkuja. Jos punkkeja tippui oksaalihapolla marras-joulukuun vaihteessa useita satoja, viikon sisällä puhdistuslennosta tehty torjunta auttaa yhteiskuntaa hyvään alkuun.

 

Selvitä talvitappioiden syyt

Kirjaa talvitappiot muistiin tuoreeltaan ja yritä selvittää pesän kuolinsyy. Vastaa tekemiesi merkintöjen perusteella myös huhtikuun lopussa aukeavaan COLOSS-talvitappiokyselyyn.

Huomaa kuolleesta pesästä ainakin seuraavat asiat:

  • Oliko mehiläisillä ruokaa?
  • Oliko pesässä peittosikiöitä?
  • Oliko kennonkansissa reikiä?
  • Olivatko mehiläiset pää edellä kennoissa ja kuolleet siis nälkään?
  • Oliko pohjaroskissa runsaasti varroapunkkeja?
  • Mitä muita mahdollisesta kuolinsyystä kertovia seikkoja pesässä havaitsit?

Mikäli et osaa arvioida pesän kuolinsyytä, voit ottaa kuolleesta pesästä kuvia ja lähettää mehiläishoidon neuvojalle: maritta.martikkala@hunaja.net

 

Tervetuloa pölytysseminaariin 4.4.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto järjestää pölytysseminaarin torstaina 4.4. kello 9–12 Nykytaiteen museo Kiasmassa Helsingissä. Tilaisuus toteutetaan yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC:n kanssa.

Tapahtuman tavoitteena on kertoa Suomen pölyttäjätilanteesta sekä selvittää, miten pölyttäjät huomioidaan suomalaisessa ruokajärjestelmässä. Puhujina on niin tutkijoita kuin kasvinviljelijä ja mehiläistarhaajakin. Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumislinkki löytyvät SML:n sivuilta. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua viimeistään 31.3.

 

Nuorisolle lajihunaja- ja pölyttäjätietoa lauantaina 6.4.

SML järjestää lauantaina 6.4. nuorten kevättapahtuman Helsingissä. Ensin kuullaan Stanislav Jašia lajihunajien tuotannosta SML:n toimistolla ja koetetaan tunnistaa erilaisia lajihunajia. Toimistolta jatketaan Luonnontieteelliseen museoon tutustumaan Juho Paukkusen johdattamana Suomen luonnonvaraisiin pölyttäjiin. Paukkunen sekä luennoi aiheesta että näyttää hyönteisiä museon kokoelmista. Lopuksi osallistujat saavat tutustua Luonnontieteelliseen museoon omin päin.

Järjestetty ohjelma kestää noin 10.00–13.30. Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki noin 12–18-vuotiaat tapahtuman aiheista kiinnostuneet nuoret. Tapahtumaan tulee ilmoittautua viimeistään 31.3. Virpi Aaltoselle: virpi.aaltonen@hunaja.net tai 050 382 2428.

Lisätietoa tapahtumasta saa liiton nettisivujen Tapahtumat-osiosta.

Viimeinen tilaisuus ilmoittautua Slovakiassa 3.–7.7. järjestettävään nuorten IMYB-tapahtumaan puolestaan on 24.3. Ottakaa rohkeasti yhteyttä!