SML tarkkailee hunajan kotimaisuutta ja laatua

10.6.2013

Suomen Mehiläishoitajain Liitto tarkkailee jatkuvasti suomalaisen hunajan laatua ja ominaisuuksia. Analyyseissä varmistetaan paitsi hunajan aitous, myös sen kotimaisuus.

Kotimaisen hunajan laatua seurataan laboratorio- ja siitepölyanalyyseillä. SML ottaa vuosittain 140 näytettä kotimaisista hunajista varmistaakseen tuotteiden laadun ja kotimaisuuden.

Näytteistä tehdään aistinvarainen analyysi ja laboratorioanalyyseja. Hunajasta määritellään mm. kosteus, sähkönjohtokyky ja invertaasientsyymi. Tutkimalla hunajan sisältämiä siitepölyhiukkasia saadaan selville, minkä kasvien medestä mehiläiset ovat hunajan valmistaneet.

 

Hyvää Suomesta -merkki kertoo hunajan kotimaisuudesta

Hyvää Suomesta -merkin avulla kuluttaja erottaa helposti suomalaisen hunajan ulkomaisesta. Merkki kertoo, että hunaja on sataprosenttisesti suomalaista. Merkin omaavilla tuotteilla on myös tiukemmat laatuvaatimukset kuin EU:n hunaja-asetuksessa.

Hyvää Suomesta  -merkkiä valvotaan vuosittain SML:n laatujärjestelmän puitteissa.

EU:n hunaja-asetus määrittelee, että hunaja on täysin luonnontuote. Siihen ei saa lisätä mitään eikä siitä saa poistaa mitään.
Hunajaa ei saa esimerkiksi jatkaa keinotekoisilla aromeilla tai fruktoosilla. Mikäli hunajaan lisää jotain, sitä tulee kutsua hunajavalmisteeksi.

Ruotsin elintarvikevirasto keskeytti viime viikolla turkkilaisen Midyat-hunajan myynnin, kun kävi ilmi, että tuote sisältää vain fruktoosia, glukoosia ja hunaja-aromia.

Lisätietoja:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Tuula Lehtonen

Projektikoordinaattori, tiedottaja

040 506 3202

tuula.lehtonen@hunaja.net

www.hunaja.net

www.mehiläishoitajat.fi

www.facebook.com/Hunajanet