Vuoden 2019 mehiläistarhaajiksi Merja-Riitta ja Juha Laurila

27.1.2019

Yksi Merja-Riitta ja Juha Laurilan tuotteista on Mesijuoma-hunajasima. ”Ajattelin, että alkoholia on maailma täynnä, mutta laadukkaista alkoholittomista juhlajuomista on pulaa”, Merja-Riitta toteaa. Kuva: Tuula Lehtonen/SML
Yksi Merja-Riitta ja Juha Laurilan tuotteista on Mesijuoma-hunajasima. ”Ajattelin, että alkoholia on maailma täynnä, mutta laadukkaista alkoholittomista juhlajuomista on pulaa”, Merja-Riitta toteaa. Kuva: Tuula Lehtonen/SML

Suomen Mehiläishoitajain Liitto on valinnut Vuoden 2019 mehiläistarhaajiksi kaupunkitarhauksen edistäjinä ja uudenlaisten mehiläistuotteiden kehittäjinä tunnetut Merja-Riitta ja Juha Laurilan. Pääkaupunkiseudulla ja Orimattilassa toimiva pariskunta on tuonut mehiläisalalle ja hunajalle paljon myönteistä näkyvyyttä.

Merja-Riitta ja Juha Laurilan mehiläishoitajan ura alkoi nelisenkymmentä vuotta sitten, kun heillä oli puutarhassaan Espoossa kesäkurpitsaviljelmä. Sadan kurpitsantaimen pölyttäminen käsin osoittautui raskaaksi puuhaksi, joten pariskunta päätti hankkia mehiläisiä tekemään työn puolestaan – ja niin he tulivat hurahtaneeksi mehiläishoitoon.

Laurilat aloittivat mehiläistarhauksen kaupunkioloissa aikana, jolloin mehiläiset vielä yhdistettiin vahvasti maaseutuun. Pariskunta tunnetaankin erityisesti työstään kaupunkitarhauksen hyväksi. Rohkea esiintyminen erilaisissa tapahtumissa ja mediassa on lisännyt samalla koko mehiläisalan tunnettuutta ja kotimaisen hunajan arvostusta. Stadin tarhaajien ja hunajafrendien perustajajäseninä ja aktiivisina mehiläisalan kouluttajina he ovat jakaneet osaamistaan myös aloittaville tarhaajille.

Onnenapiloita ja Mesijuomaa

Pääosa Lauriloiden mehiläispesistä sijaitsee Orimattilassa pariskunnan synnyinseudulla. Lisäksi mehiläistarhoja on Helsingissä. ”Mehiläisemme säilövät kesäiset maisemat hunajakennoihinsa. Kunkin tarhan hunaja on tarkka kartta juuri sen alueen kukkivista kasveista ja maaperästä”, Merja-Riitta Laurila kuvailee. Hän ei puhukaan hunajasta vaan erilaisista hunajista.

Hunajien lisäksi luovat Laurilat ovat kehittäneet ja tuoneet markkinoille useita mehiläistuotteita, kuten Mesijuomaksi nimetyn hunajasiman, Onnenapila-mehiläisvahavalun sekä Pölyttäjän taivas -siemensekoituksen.

Vuoden mehiläistarhaajan valinta julkistettiin Suomen Mehiläishoitajain Liiton Talvipäivillä Jyväskylässä lauantaina 26. tammikuuta.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Merja-Riitta Laurila, puh. 040 511 2052, merjis52@gmail.com

SML:n puheenjohtaja Hannu Luukinen, 040 831 1005, hannu@hannuluukinen.fi