Löysitkö mehiläisparven? Ilmoita siitä tarhaajalle

5.6.2013 klo 08:00


Mehiläiset saattavat parveilla kesäkuun alusta heinäkuun loppuun. Jos löydät mehiläisparven, ilmoita siitä mehiläishoitajalle.

Parveilu on mehiläisille luonnollinen tapa lisääntyä. Parveillessa osa yhteiskunnasta tai koko pesällinen lähtee lisätilan hakuun ja uuden yhteiskunnan tekoon.

Mehiläisparvi on näyttävä, satojen, jopa tuhansien mehiläisten muodostama pallo. Vaikka parvi voi vaikuttaa pelottavalta, parveilevat mehiläiset käyttäytyvät yleensä rauhallisesti, koska niillä ei ole pesää puolustettavaan. Parvi lennähtää usein esimerkiksi puun oksalle, kunnes uusi pesäpaikka on valittu tai tarhaaja hakee parven talteen.

Parven mukana lähtee yleensä ainakin puolet pesän mehiläisistä, ja mehiläistarhaajat pyrkivätkin estämään parveilun hoitotoimenpiteillään. Mehiläistarhaajat käyvät myös hakemassa irtoparvia takaisin pesiin. Jos löydät mehiläisparven, ota yhteys alueesi mehiläistarhaajaan. Löydät listan parvien kiinniottajista osoitteesta www.mehilaishoitajat.fi/parvien-kiinniottajat/.

Ennen kuin otat yhteyttä parven kiinniottajaan, varmista, että kyseessä on todella mehiläiset. Mehiläiset sekoitetaan helposti ampiaisiin ja monesti esimerkiksi mökillä pörräävät hyönteiset osoittautuvatkin ampiaisiksi. Ampiaiset ovat mehiläisiä karvattomampia ja kapeampivyötäröisempiä. Ampiaiset rakentavat pallomaisen pesän puumassasta kun mehiläiset tekevät sen vahasta. Ampiaiset ovat myös kiinnostuneita ihmisten ruuasta toisin kuin mehiläiset, jotka keräävät vain mettä ja siitepölyä kukista. Myös kimalainen sekoitetaan helposti mehiläisiin. Ne ovat suurempia ja karvaisempia kuin mehiläiset ja ne pesivät maan alla.

 

Parvien kiinniottajat

 

Lisätietoja:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto

010 387 4770

www.mehiläishoitajat.fi

www.hunaja.net