Hunajan kulutus lisääntynyt reilusti

18.12.2018

Kuva: Anna Autio
Kuva: Anna Autio

Hunajaa kulutettiin viime satokaudella ennätysmäärä: reilut 740 grammaa jokaista suomalaista kohti. Kotimaisen sadon suuruus on tärkeä vuosittaiseen kulutukseen vaikuttava tekijä.

Hunajan kulutus kasvoi Suomen Mehiläishoitajain Liiton tilastojen mukaan ennätyslukemiin satokaudella 2017–2018. Nyt suomalaiset kuluttavat hunajaa 743 g henkeä kohti. Luvussa on mukana sekä kotimainen että ulkomainen hunaja, ja siihen lasketaan myös elintarviketeollisuuden käyttämä hunaja. Yhteensä hunajaa kului Suomessa viime satokaudella yli 4 miljoonaa kiloa.

”Hunajan kulutuksen kasvuun vaikuttaa varmasti yleinen tietoisuuden lisääntyminen mehiläispölytyksen ja yleensä pölyttäjien tärkeydestä. Suomalaiset ovat myös entistä tietoisempia ruuan alkuperästä ja siitä, miten tuotanto vaikuttaa ympäristöön. Lähihunajahan on pölytyshyödyn ja pienen hiilijalanjälkensä vuoksi ympäristön kannalta hyvä valinta. Hunajalla makeuttaminen sopii myös terveysajatteluun hyvin”, SML:n puheenjohtaja Hannu Luukinen toteaa.

Kotimainen sato vaikuttaa kulutukseen

Aiempi hunajan kulutuksen huippulukema on vuodelta 2016, jolloin suomalaiset lusikoivat hunajaa 700 grammaa suuta kohti. Viime vuoden notkahdus kulutuksessa johtui heikosta kotimaisesta sadosta. Sadon määrällä onkin iso merkitys kulutuksen kannalta.

”Osa suomalaisista haluaa käyttää nimenomaan kotimaista hunajaa. Jos se loppuu kesken kauden, he jättävät hunajan kokonaan ostamatta. Osaksi kyse on lähiruuan suosimisesta: halutaan ostaa hunajaa, jonka alkuperä on tiedossa ja joka hyödyttää suomalaista tuottajaa. Osasyy on kuitenkin varmasti myös suomalaisen monikukkahunajan maku ja rakenne, jotka ovat kuluttajien mieleen”, Hannu Luukinen arvelee.

Viime kesän sato lopulta mainio

Tänä vuonna kotimaista hunajaa saatiin reilut 2,6 miljoonaa kiloa. Keskisato mehiläispesää kohti oli reilut 47 kiloa, kun pitkän aikavälin keskiarvo on noin 40 kiloa. ”Paikoin varsinkin Lounais-Suomessa kärsittiin viime kesänä kuivuudesta, mikä vaikutti myös hunajan satokasveihin. Keski-, Itä- ja Pohjois-Suomen hyvät hunajasadot kuitenkin nostivat kokonaissadon yli keskiarvon”, SML:n toiminnanjohtaja Stanislav Jaš kertoo.

Hunajaa olisi voinut tulla hieman enemmänkin, mutta viime talven talvitappiot olivat poikkeuksellisen suuret, lähes viidennes mehiläisyhteiskunnista. Niinpä tuotantopesiä oli Suomessa viime kesänä noin 55 000.

Kotimaista tuotantoa varaa kasvattaa

Kotimainen hunaja käy hyvin kaupaksi, ja sitä menisi enemmänkin kuin nyt tuotetaan. Suomen hunajankulutuksesta edelleen lähes puolet katetaan tuontihunajalla, ja tuonnin osuus on meillä prosentuaalisesti isompi kuin koko EU:n alueella. ”Suomessa olisikin varaa lisätä hunajantuotantoa ja kasvattaa samalla kotimaisen tuotannon osuutta kulutuksesta”, Jaš toteaa.

Hunajan vienti Suomesta ulkomaille kasvaa pikkuhiljaa, mutta on vielä hyvin vähäistä. Hunajan vientimahdollisuudet ovat kuitenkin lupaavat, mikäli tuotantoa saadaan kasvatettua ja markkinointiin panostetaan enemmän.

 

Lähteet: SML:n ja Tullin tilastot

Lisätietoja: Suomen Mehiläishoitajain Liiton toiminnanjohtaja Stanislav Jaš, 044 506 3200, stanislav.jas@hunaja.net