Ilmoita karhuvahingoista viranomaisille välittömästi

29.5.2013

Karhut tekevät vahinkoa mehiläispesillä.
Karhut tekevät vahinkoa mehiläispesillä.

Mikäli karhu on käynyt aiheuttamassa vahinkoa mehiläistarhoilla, tee petovahinkoilmoitus viranomaisille välittömästi kun olet huomannut vahingon.

Riistavahinkolaki 105/2009 edellyttää, että suurpedon aiheuttama viljelys-, eläin- tai irtaimistovahinko on ilmoitettava viipymättä vahinkopaikkakunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Ilman ulkopuolisen henkilön todentamista ei voi saada vahingonkorvauksia.

Korvauksenhakija hakee petovahinkokorvausta lomakkeella 131 kotikunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselta viimeistään yhden kuukauden kuluessa vahingon arvioinnin valmistumisesta. Löydät lomakkeen netistä tai oheisesta pdf-tiedostosta. Korvauksen hakijan tulee allekiroittaa myös arviokirja petojen aiheuttamista vahingoista.

 

Karhu käynyt tarhoilla? Ohjeet

-Dokumentoi karhujen aiheuttamat tuhot. Ota kuvia.

-Ilmoita välittömästi vahingoista tapahtumakunnan maaseutuasiamiehelle ja paikalliselle petovastaavalle. Maaseutuasiamiehen pitää nähdä vahinko, jotta voit saada korvausta. Jos virkamiehiä ei saa tarhoille kohtuullisessa ajassa, ota valokuvia vahingosta ennen kuin kasaat pesät pois. Säästä kaikki selvät merkit karhuista (kynnenjäljet kakuissa ja osastoissa ja tassunjäljet maassa)

-Täytä ja toimita petovahinkoilmoitus viranomaisille

-Ilmoita vahingosta myös SML:ään www.mehilaishoitajat.fi/karhut/vahinkoilmoitus

-Jos karhutuhot ovat toistuvia tai riskit ilmeisiä, aitaa tarha sähköaidalla. Ohjeet aidan tekemiseen löytyvät täältä.

Jos vahingot ovat toistuvia ja alueella on paljon mehiläisiä, hae poikkeuslupaa vahinkokarhun poistamiseen.

-Karhuongelmissa voit ottaa myös yhteyttä mehiläishoidon neuvojaan Ari Seppälään. ari.seppala@hunaja.net/ 040-7300015