Suomen Paras Hunaja saatiin Liminganlahden rantaniityiltä

17.11.2018

Vuoden parhaan hunajan tuottanut Pertti Harmaala ei päässyt paikalle Sadonkorjuuseminaariin. Harmaalan hunajaa saa ostaa esimerkiksi hänen kotiseutunsa K-marketista.
Kuva: Sonja Pyykkönen
Vuoden parhaan hunajan tuottanut Pertti Harmaala ei päässyt paikalle Sadonkorjuuseminaariin. Harmaalan hunajaa saa ostaa esimerkiksi hänen kotiseutunsa K-marketista. Kuva: Sonja Pyykkönen

Suomen Paras Hunaja 2018 -kilpailun voitti Pertti Harmaala Oulunsalosta. Voittaja valittiin Suomen Mehiläishoitajain Liiton Sadonkorjuuseminaarissa järjestetyssä hunajakilpailussa Turussa 17. marraskuuta.

Vuotuisessa Suomen Paras Hunaja -kilpailussa oli tänä vuonna erittäin runsas osanotto. Hunajia tuotiin kilpailuun peräti 128, joten kilpa oli todella tiukka. Kilpailusarjoja oli neljä: kiteytetty, juokseva, yksikukkahunaja ja aluehunaja. Yleisö äänesti esiraadin valitsemista hunajista voittajat, ja kokonaiskilpailun voittajaksi valittiin kaikkein eniten ääniä saanut hunaja.

Koko kilpailun voitti aluehunajien sarjassa kilpaillut Pertti Harmaala, jonka hunaja oli peräisin Oulun eteläpuolella sijaitsevalta Liminganlahdelta. Kiteytetyn hunajan sarjan voitti Ulla Kummala Turusta ja yksikukkahunajien sarjan monesti saman sarjan voiton vienyt Raimo Tervola tällä kertaa horsmahunajallaan. Juoksevan hunajan sarjan voitto jaettiin saarijärveläisen Veikko Lehtosen ja turenkilaisen Pekka Peltotalon kesken. Lisäksi paikallisyhdistysten parhaaksi hunajaksi valittiin Varsinais-Suomen Mehiläishoitajien Ulla Kummalan hunaja.

Ainutlaatuinen maku metsäiseltä rantaniityltä

Vuoden Parhaan Hunajan antanut tarhapaikka Liminganlahdella on ainutlaatuinen. ”Kyseinen alue antaa hyvin hunajaa. Maan nouseman ansiosta meren jättömaalla kasvaa moninainen joukko hyviä mesikasveja, kuten villivadelmaa, mesimarjaa, maitohorsmaa, kultapiiskua, metsäkurjenpolvia, apiloita ja ahomansikkaa”, Pertti Harmaala kertoo. Hän arvelee nimenomaan mesimarjan olevan tärkeä kasvi, joka antaa alueella tuotetulle hunajalle sen ainutlaatuisen maun.

Vaikka moni on kehunut hunajan makua, voitto oli toista kertaa kisaan osallistuneelle Harmaalalle todellinen yllätys. Palkinto tuli mukavalla hetkellä, sillä Harmaala sai juuri viikko sitten valmiiksi mehiläishoitajan ammattitutkinnon.

Mesikaste- ja horsmahunajat hyvin edustettuina

Suomen Paras Hunaja -kilpailussa näkyivät hyvin tämän kesän poikkeukselliset olosuhteet: lämmin kesä tuotti erityisen paljon horsma- ja mesikastehunajia, joita tuli runsaasti myös kilpailuun. Jälleen erityisen vaikeaa esiraadin oli laittaa paremmuusjärjestykseen kiteytettyjä hunajia, sillä niissä oli todella paljon tasalaatuisia hunajia.

”Koko kilpailussa taso oli todella hyvä, ja se näytti, miten valtavan erilaisia hienoja hunajia meillä on. Toivoisinkin, että myös kuluttajat pääsisivät tuntemaan suomalaisten hunajien koko kirjon”, esiraadin puheenjohtaja Jarkko Isokungas toteaa.

Esiraadin muut jäsenet olivat tänä vuonna Anneli Salonen, Hilkka Parikka ja Josefiina Keskustalo.

 

Lisätiedot: Suomen Mehiläishoitajain Liiton toiminnanjohtaja Stanislav Jas, 044 506 3200, stanislav.jas@hunaja.net