Liiton edustajilla tapaaminen MTK:n kanssa

15.11.2018


Suomen Mehiläishoitajain Liitto kävi keskustelemassa MTK:n kanssa mehiläisalaa koskevista ajankohtaisista kysymyksistä.

SML:n edustajat tapasivat Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton puheenjohtajan Juha Marttilan Helsingissä torstaina 15. marraskuuta. Tavoitteena oli liittojen yhteistyön tiivistäminen.

”Keskustelimme esimerkiksi pesäkohtaisesta tuesta, johon SML tavoittelee noin kahden euron korotusta nykyisestä 17 eurosta. Paljon puhuttiin myös yhteistyöstä mehiläishoitajien ja viljelijöiden välillä. Esillä olivat muun muassa kasvinsuojeluasiat, luonnonhoitopellot ja mehiläisten rooli kotimaisen proteiinirehun tuotannossa”, SML:n puheenjohtaja Hannu Luukinen kuvailee.

Keskustelussa liitto esitti toivomuksen, että MTK olisi mukana Suomen kansallisen pölyttäjästrategian laatimisessa. SML toivoo lisäksi MTK:n tukevan ajatusta, että mehiläinen olisi jatkossa yksi maatalouden monimuotoisuuden indikaattoreista.

Tapaamisessa otettiin esille myös karhujen mehiläistaloudelle aiheuttamat haasteet.

”Olimme yhtä mieltä siitä että, karhuongelmat vähenisivät helposti paljon, jos metsästyksessä voitaisiin keskittyä vahinkoa aiheuttaviin yksilöihin”, Luukinen toteaa.

Tapaaminen oli Hannu Luukisen mielestä hyvähenkinen. ”Pääpiirteittäin olemme asioista yhtä mieltä. Ymmärrämme molemmat maatalousyrittäjyyden realiteetteja, ja meillä on samansuuntaisia ajatuksia kannattavuusasioista.”

SML esitti, että tapaamiset jatkuisivat säännöllisesti vuosittain. Jatkossa yhteistyötä on luvassa huhtikuussa, jolloin SML:llä, MTK:lla ja SLC:llä eli Svenska lantbruksproducenternas centralförbundilla on suunnitteilla yhteinen pölytyspalveluseminaari.

SML:ää tapaamisessa edustivat puheenjohtaja Hannu Luukinen, varapuheenjohtaja Rami Heikkilä ja toiminnanjohtaja Stanislav Jaš.