Pölyttäjät huomioitava kaikissa ruiskutuksissa

21.5.2013

Kasvinsuojeluaineruiskutukset tulee tehdä aina yöaikaan klo 22-06. Kukkivien kasvien ruiskuttaminen on haitaksi pölyttäjille myös keväällä.

Kukinnan aikana tehtävät kasvinsuojeluaineruiskutukset voivat vahingoittaa ja tappaa mehiläisiä, kimalaisia ja muita hyödyllisiä pölyttäjiä. Suomen Mehiläishoitajain liitto muistuttaakin, että kasvinsuojeluruiskutukset tulee tehdä aina yöaikaan, kun mehiläiset eivät lennä. Ruiskutuksia ei tule koskaan tehdä kukkivalle kasvustolle.

Pölyttäjät tulee huomioida puutarhakasvien, peltojen sekä viheralueiden ruiskutuksissa.

Eri kasvinsuojeluaineet voivat paitsi lyhentää pölyttäjien elinikää, myös vaikuttaa mm. mehiläisten suunnistuskykyyn ja muuhun pölytyskäyttäytymiseen.

 

Huomioi pakkausselosteen ohjeet

Useiden torjunta-aineiden pakkausselosteissa on annettu ohjeet pölyttäjien riskin vähentämiseksi. Pakkausselosteissa on ohjeet ruiskutusajankohdista ja vaikutuksista pölyttäjiin. Kaikkien käyttäjien tulee noudattaa näitä ohjeita, käyttää oikeaa annostelua ja hyvin toimivia ruiskuja.

Ruiskutusten läheisyydessä sijaitsevien mehiläistarhojen hoitajalle on hyvä tiedottaa ruiskutustoimenpiteistä ajoissa. Tarhaajat antavat tarvittaessa lisätietoja mehiläisistä.

Mehiläisten merkitys pölyttäjinä on suuri, joten niiden suojeleminen kannattaa, vaikka omat viljelykasvit eivät olisikaan hyönteispölytteisiä. Mehiläisten tekemän pölytystyön arvo on Suomessa yli 60 miljoonaa euroa. Hyönteispölytyksestä hyötyviä kasveja ovat mm. omena, rypsi ja monet marjat.

 

Lisätietoja:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Tuula Lehtonen

 tutkimuskoordinaattori, tiedottaja

040 506 3202

tuula.lehtonen@hunaja.net

www.mehilaishoitajat.fi

www.hunaja.net

Blogi: http://hunajalla.blogspot.com

Hunaja Facebookissa: http://www.facebook.com/Hunajanet