Hunajasato on kypsynyt – nyt kannattaa herkutella tuoreella hunajalla

9.8.2018

Uuden sadon hunajaa. Kuva: Tarja Ollikka
Uuden sadon hunajaa. Kuva: Tarja Ollikka
Horsmasta on tullut tänä vuonna hyvin hunajaa. Kuva: Tarja Ollikka
Horsmasta on tullut tänä vuonna hyvin hunajaa. Kuva: Tarja Ollikka

Hunajan pääsatoa korjataan parhaillaan koko maassa. Poikkeuksellinen kesä tuotti keskimääräisen sadon ja jonkin verran harvinaisia hunajia.

Kotimaista uuden sadon hunajaa on taas saatavilla koko Suomessa. Tänä vuonna kasvukausi oli kolmisen viikkoa etuajassa, joten myös hunajan pääsatoa päästiin korjaamaan vähän normaalia aiemmin.

Suomalaiselle hunajalle on tyypillistä, että se on tuoreena juoksevaa, mutta kiteytyy ajan myötä. Pakastimessa hunaja kuitenkin säilyy sellaisena kuin se on sinne laitettaessa, joten hunajaa voi pakastaa tuoreena ison erän ja ottaa sieltä käyttöön purkin kerrallaan. Huoneenlämmössäkin hunaja säilyy hyvänä vähintään pari vuotta.

Tuottaja osaa kertoa alkuperästä

Kotimaista uuden sadon hunajaa kannattaa ruokakaupan lisäksi ostaa lähituottajilta. He osaavat kertoa hunajansa alkuperästä ja ominaisuuksista tarkemmin.

– Moni haluaa nykyisin ostaa ruokaa, jonka alkuperä on tiedossa. Hunaja on tässä mielessä mainio tuote. Tuottajalta voi hyvin kysellä, missä hunaja on tuotettu ja mitä mesikasveja alueella kasvaa. Useat tuottajat myös myyvät hunajaa isompia määriä suoraan lingosta tai jopa kennoissa. Heiltä voi saada juuri sellaista hunajaa kuin haluaa, Suomen Mehiläishoitajain Liiton puheenjohtaja Hannu Luukinen toteaa.

Tarjolla erilaisia hunajia

Hunajasadosta näyttää tänä vuonna tulevan koko maata ajatellen keskimääräinen, vaikka suuret talvitappiot vähensivät mehiläispesien määrää. Erityisesti Itä-, Keski- ja Pohjois-Suomessa sato on parempi kuin viime vuosina. Etelässä kuivuus verotti paikoin satoa.

– Jotkin tyypilliset hunajan satokasvit, kuten vadelma, antoivat kuivuuden takia osassa Etelä-Suomea heikosti mettä. Toisaalta tänä vuonna on saatu harvinaisiakin hunajia. Esimerkiksi vaaleaa horsmahunajaa ja kirvojen mesikasteesta saatavaa tummaa ja toffeemaista mesikastehunajaa on tullut poikkeuksellisen runsaasti, SML:n toiminnanjohtaja Stanislav Jaš kertoo.

Saatavilla on monin paikoin myös eri satokauden vaiheissa korjattuja hunajia.

– Suomessa on tyypillistä korjata koko hunajasato kerralla loppukesästä, mutta poikkeuksellisten säiden vuoksi moni mehiläistarhaaja linkosi hunajaa kesän mittaan useampaan otteeseen. Koska mesikasvit vaikuttavat hunajan ominaisuuksiin, eri tuotantokauden vaiheissa korjatut hunajat ovat erilaisia, Jaš kuvailee.

Paikoin satokausi on vielä käynnissä. Esimerkiksi tattarista ja kanervasta saadaan vielä satoa ja hienoja kotimaisia lajihunajia. Suomen luonto tarjoaakin valtavat mahdollisuudet upeiden tuotteiden tuottamiseen.

 

Lisätietoja:

SML:n toiminnanjohtaja Stanislav Jaš, stanislav.jas@hunaja.net, 044 506 3200

SML:n puheenjohtaja Hannu Luukinen, hannu@hannuluukinen.fi, 040 831 1005

Lisätietoa hunajasta ja hunajaisia reseptejä: www.hunaja.net tai www.mehilaishoitajat.fi