Huomioi pölyttäjät kasvinsuojeluruiskutuksissa

25.5.2018

Mehiläinen metsäkurjenpolvella. Kuva: Tarja Ollikka/ SML
Mehiläinen metsäkurjenpolvella. Kuva: Tarja Ollikka/ SML

Suomen Mehiläishoitajain Liitto muistuttaa, että torjunta-aineruiskutukset tulee tehdä yöaikaan, jotta niistä koituu mahdollisimman vähän haittaa pölyttäjille.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto kehottaa tekemään kasvinsuojeluruiskutukset öisin, kun pölyttäjät eivät lennä. Päiväsaikaan tehtävät ruiskutukset voivat vahingoittaa ja tappaa mehiläisiä, kimalaisia ja muita hyödyllisiä pölyttäjiä. Ruiskutuksia ei pidä myöskään tehdä kukkiville kasvustoille, sillä ne ovat pölyttäjien ruokapöytä.

Monien viljelykasvien sadon laatu ja määrä riippuvat onnistuneesta hyönteispölytyksestä. Esimerkkejä tällaisista kasveista ovat omena, öljykasvit, tattari, kumina, härkäpapu sekä kotimaiset marjat, kuten mansikka, herukat ja vadelma. Kasvinsuojeluaineet saattavat vaikeuttaa hyönteisten suunnistamista, mikä puolestaan haittaa pölytystyötä.

Useiden torjunta-aineiden pakkausselosteissa on annettu ohjeita epätoivottujen sivuvaikutusten välttämiseksi. SML kehottaa noudattamaan ohjeita tarkasti. Ruiskutuksissa tulee aina huolehtia oikeasta annostelusta ja käyttää hyvin toimivia ruiskuja. Mikäli vain mahdollista, käsiteltävien viljelmien läheisyydessä toimivia mehiläistarhaajia olisi hyvä varoittaa ruiskutuksista etukäteen.

"Viljelijöiden lisäksi monet koti- ja puistopuutarhurit käyttävät kasvinsuojeluaineita. Toivoisimme, että myös he muistaisivat pölyttäjät torjunnan tarvetta pohtiessaan ja torjuntoja tehdessään. Pölyttäjillehän hallittu hoitamattomuus on hyvä asia – monet rikkakasvit tarjoavat niille ruokaa ja risukasat ja lahopuu pesäpaikkoja", tutkimuskoordinaattori Eeva-Liisa Korpela Suomen Mehiläishoitajain Liitosta toteaa.

 

Lisätietoja:

Stanislav Jaš, toiminnanjohtaja, Suomen Mehiläishoitajain Liitto

044 506 3200

stanislav.jas@hunaja.net

www.polytys.fi

www.mehilaishoitajat.fi