Pölyttäjät pääosassa maailman mehiläispäivänä 20.5.

15.5.2018

Mehiläinen on omenanviljelijälle tärkeä kumppani. Kuva: Tarja Ollikka / SML
Mehiläinen on omenanviljelijälle tärkeä kumppani. Kuva: Tarja Ollikka / SML
Mehiläinen pölyttää myös luonnonkasveja, kuten mustikkaa. Kuva: Tarja Ollikka / SML
Mehiläinen pölyttää myös luonnonkasveja, kuten mustikkaa. Kuva: Tarja Ollikka / SML
Suomessa vadelma on hunajan tuotannon kannalta tärkeimpiä kasveja. Kuva: Tarja Ollikka
Suomessa vadelma on hunajan tuotannon kannalta tärkeimpiä kasveja. Kuva: Tarja Ollikka

Kansainvälistä maailman mehiläispäivää vietetään sunnuntaina 20. toukokuuta. Päivällä halutaan muistuttaa tarhamehiläisten ja muiden pölyttäjien tärkeydestä luonnossa ja niiden merkittävästä roolista ruuantuotannossa.

Hyönteispölytys on välttämätöntä monien kasvien sadon ja siementen tuotannolle. ”Suomalaisista viljelykasveista mehiläispölytys hyödyttää muun muassa omenaa, rypsiä, vadelmaa, härkäpapua, herukoita, kuminaa ja tattaria. Lisäksi mehiläispölytykseen voidaan omena-, mansikka- ja vadelmaviljelmillä yhdistää biologista harmaahomeen ja siemenkotelomädän torjuntaa, joka parantaa sadon laatua ja säilyvyyttä”, Suomen Mehiläishoitajain Liiton tutkimuskoordinaattori Eeva-Liisa Korpela kertoo.

Myös monien luonnonkasvien sato paranee, jos lähistöllä on mehiläispesiä. Samalla saadaan herkullista hunajaa. Suomen luonnossa yksi hunajantuotannon kannalta tärkeimpiä kasveja on metsävadelma.

Kylvä pölyttäjille mesikasveja

Maailman mehiläispäivänä halutaan mehiläisten lisäksi muistaa luonnonpölyttäjiä, jotka ovat monin paikoin maailmassa ahtaalla.

”Luonnonpölyttäjiä voi suosia jättämällä pihapiiriin lahoavaa puuta tai paljasta hiekkamaata – tällaisilta paikoilta monet erakkomehiläiset löytävät sopivia pesäpaikkoja. Lisäksi tarhamehiläisille ja muille pölyttäjille on ensiarvoisen tärkeää, että maisemasta löytyy kukkivia kasveja varhaisesta keväästä pitkälle loppukesään. Viljelijät ja kotipuutarhurit voivatkin parantaa pölyttäjien oloja kylvämällä mesikasveja”, Eeva-Liisa Korpela toteaa.

Viikonloppuna 19.–20.5. on luvassa mehiläisaiheisia tapahtumia ainakin Siuntiossa, Porvoossa, Vantaalla, Porissa ja Oulussa. Mikäli tapahtumat eivät osu omalle reitille, maailman mehiläispäivää voi juhlistaa vaikkapa tarkkailemalla pölyttäjien työtä omassa pihapiirissä tai valmistamalla hyönteishotellin pihan tai lähimetsän mesipistiäisten iloksi.

 

Maailman mehiläispäivän tapahtumia järjestetään esimerkiksi seuraavissa paikoissa:
Siuntion kylpylä, la 19.5. klo 10–14
Kauppakeskus Valkea, Oulu, la 19.5. Oulu klo 10–15
Savisiiven näyttelyhuone, Isolinnankatu 6, Pori, la 19.5. klo 10–14
Backaksen kartano, Vantaa, su 20.5. klo 14–16
Porvoo, Airokatu 1, su 20.5. klo 10–15


Lisätietoa tapahtumista löydät Tapahtumat-sivulta.