Tarhaaja: Vastaa COLOSS-kyselyyn viimeistään 15.6.2018

2.5.2018

Kaikille mehiläishoitajille tarkoitettu COLOSS-talvitappiokysely on jälleen avattu. Pyydämme kaikkia tarhaajia pesämäärästä ja pesien selviytymisestä riippumatta vastaamaan kyselyyn, jotta saamme mahdollisimman kattavaa tietoa menneen talven pesätappioista ja niiden syistä. Kyselyn viimeinen vastauspäivä on 15.6.

Linkki kyselyyn

Ruotsinkielinen versio on tulossa lähipäivinä!

Lue kysymykset huolellisesti ja vastaa kaikkiin, joihon voit. HUOM! VASTAA LOPPUUN SAAKKA. VAIN LOPPUUN ASTI TEHTYJEN VASTAUSTEN TIEDOT TALLENTUVAT. MUISTA MYÖS PAINAA "LÄHETÄ"-NAPPIA.

Kenenkään tarhaajan yksittäisiä tietoja ei luovuteta eteenpäin tietojesi suojaamiseksi. Yhteystietojen jättäminen ei ole pakollista ja myöhempiin yhteydenottoihin kysytään lomakkeessa lupaa erikseen. Tänä vuonna kaikkien kyselyn loppuun asti vastanneiden ja yhteystiedot jättäneiden kesken arvotaan kuitenkin Mesimestari Oy:n lahjoittama ilmastoitu suojahaalari (arvo 120 €). Kannattaa siis vastata!

Kokoamme tulokset yhteen Mehiläinen-lehteen (4/2018) ja nettiin.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa on havaittu viimeisten kymmenen vuoden aikana hyvin suuria talvitappioita. Vuonna 2008 aloitettiin COLOSS-verkoston (Prevention of honey bee COlony LOSSes) toiminta, jotta eri maiden tiedot saadaan kerätyksi vertailukelpoisella tavalla - yhteistoiminta antaa paremmat mahdollisuudet pesätappioiden syiden selvittämiseen. Yksi COLOSS-ryhmistä on keskittynyt pesätappiokyselyn kehittämiseen. Suuresta vastausmäärästä voidaan laskea talvitappioden eroja mm. erilaisilla varroatorjunnoilla, hoitotavoilla tai tarhausalueilla. Lisätietoa englanniksi: http://www.coloss.org/