Jouko Mönkkösestä Vuoden Mehiläistarhaaja 2018

30.1.2018

Kuva: Virpi Aaltonen / SML
Kuva: Virpi Aaltonen / SML

Suomen Mehiläishoitajain Liitto on valinnut Vuoden Mehiläistarhaajaksi luomumehiläishoitoa harjoittavan Jouko Mönkkösen Leppävirralta. Pitkän uran marjanviljelijänä tehnyt Mönkkönen on ansioitunut erityisesti mehiläishoidon kouluttajana ja mehiläispölytyksen puolestapuhujana.

”Varmaan elämäni parhain titteli”, totesi Jouko Mönkkönen kiitospuheessaan, kun Suomen Mehiläishoitajain Liitto valitsi hänet Vuoden Mehiläistarhaajaksi liiton Talvipäivillä Lahdessa viime lauantaina, 27. tammikuuta.

Valintaperusteissa mainittiin, että Mönkkönen on ansioitunut erityisesti tuoreiden mehiläistarhaajien kouluttajana, joka antaa aina vilpittömästi apuaan neuvoja kaipaaville mehiläishoitajakollegoille.

"Toisten opettamisesta on hyötyä. Siinä tulee itsekin ajatelleeksi asioita uudella tavalla", hän pohtii.

Kouluttautuminen ja uuden opettelu onkin myös Mönkköselle itselleen tärkeää.

"Koko ura on aina uuden kokeilua, ja joka vuosi koetamme tilallamme kokeilla jotain uutta."

 

Mehiläiset kasvattivat merkittävästi marjasatoja

Leppävirralla 30 vuotta marjatilaa vaimonsa Annen kanssa viljellyt Jouko Mönkkönen on ollut myös pölytyspalvelun ja mehiläislevitteisen harmaahomeentorjunnan vankka puolestapuhuja.

"Aluksi luulin, että pärjään ilman mehiläisiä. Mutta huomasin, että ilman mehiläisiä ei viljely onnistu. Kun vuosituhannen vaihteessa tulivat uudet mansikkalajikkeet ja aloitin mehiläispölytyksen, sadot kaksinkertaistuivat. Kun aloitin kahdeksan vuotta sitten harmaahomeentorjunnan mehiläisten avulla, sato kasvoi jälleen", Mönkkönen kertoo.

Mönkkösten hyvät sadot innostivat muutkin viljelijät alueella kokeilemaan mehiläispölytystä.

Nyt Jouko ja Anne Mönkkönen ovat jääneet eläkkeelle marjanviljelystä. Mitäpä muuta se tarkoittaa, kuin että mehiläisille jää entistä enemmän aikaa.