Suomen Paras Hunaja tuli Muhoksen puolukkakankailta

18.11.2017

Suomen Paras Hunaja -kilpailun voittaja Raimo Tervola. Kuva Janne Pehkonen
Suomen Paras Hunaja -kilpailun voittaja Raimo Tervola. Kuva Janne Pehkonen

Suomen Paras Hunaja 2017 -kilpailun voitti Raimo Tervola puolukkahunajallaan. Kokenut tarhaaja vei voiton toista kertaa peräkkäin. Voittaja valittiin Suomen Mehiläishoitajain Liiton Sadonkorjuuseminaarissa järjestetyssä hunajakilpailussa Järvenpäässä lauantaina.

Vuotuisessa Suomen Paras Hunaja -kilpailussa kisasi 89 eri hunajaa. Kilpailussa oli tänä vuonna 4 sarjaa: kiteytetty, juokseva, yksikukkahunaja (lajihunaja) ja aluehunaja (lajihunaja).

Kiteytetyn hunajan sarjan voitti Jorma Sahinaho Saarijärveltä ja juoksevan hunajan sarjan Veikko Lehtonen niin ikään Saarijärveltä. Yksikukkahunajien sarjan voitti Raimo Tervolan Muhoksella tuotettu puolukkahunaja ja aluehunajasarjan Teemu Aittamaan Jokioisilla tuotettu Korpikuusikon hunaja.

Suomen Paras Hunaja -kokonaiskilpailun voitto meni Raimo Tervolalle.

Lisäksi paikallisyhdistysten parhaaksi hunajaksi valittiin Keski-Pohjanmaan Mehiläishoitajien Aappo Valon hunaja.

 

Voittajan salaisuus hyvä tarhapaikka

Raimo Tervola toteaa vaatimattomasti, että voittajahunajan salaisuus on hyvä tarhapaikka.

”Minulla on tarha puolukka-jäkäläkankaan reunassa, joten mehiläisten on ruokaa saadakseen käytävä puolukalla. Tänä vuonna myös tiesin, että puolukasta tulee hunajaa.”

Tervola tuotti viime kesänä myös kanervahunajaa, mutta tällä kertaa sitä ei saatu maistaa kilpailussa. Sen käsittely ei hänen mielestään onnistunut riittävän hyvin.

 

Parhaalta vaaditaan moitteetonta laatua

Kilpailussa valitaan kunkin sarjan paras hunaja yleisöäänestyksellä viiden loppukilpailuun päässeen hunajan joukosta. Kokonaiskilpailun voittajaksi valitaan kaikkein eniten ääniä saanut hunaja.

Jotta hunaja pääsee loppukilpailuun, sen on oltava ulkonäöltään, hajultaan ja maultaan täysin moitteetonta. Hunajia karsitaan kilpailusta muun muassa ilmakuplien, käymisen, roskien ja vaahdon perusteella.

Laatuhunaja on myös rakenteeltaan miellyttävää, eli esimerkiksi hunajan kiderakenteen on oltava samettisen pehmeää.

 

Esiraadilla vaikea tehtävä

Kilpailun esiraadin tehtävä oli tänäkin vuonna vaikea.

”Erityisesti kiteytettyjen hunajien ja yksikukkahunajien sarjassa oli todella laadukkaita hunajia”, Suomen Mehiläishoitajain Liiton toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen kertoo.

Hunajakilpailun esiraadissa olivat tänä vuonna Stanislav Jas, Paula Collan ja Anneli Salonen.

 

Lisätietoja:

Heikki Vartiainen, toiminnanjohtaja, Suomen Mehiläishoitajain Liitto, puh. 044 506 3200, heikki.vartiainen(at)hunaja.net

Janne Leimi, puheenjohtaja, Suomen Mehiläishoitajain Liitto, puh. 050 360 4576