SML esitti maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle mehiläistalouden määrärahan korotusta

31.10.2017


Suomen Mehiläishoitajain liitto SML ry:n delegaatio vieraili perjantaina 27.10 maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän luona. SML esitti mm. mehiläistalouden määrärahan korotusta pesätuen muodossa ja vahinkokarhujen pyynnin tehostamista lupien kohdistamisella ja vahinkokarhujen putkipyynnillä.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry esitti maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle, että valtion tulo- ja menoarviossa mehiläistalouden pesäkohtaiseen tukeen varattua määrärahaa korotetaan. ”Tuki on laskenut viime vuosina, kun tuen piirissä oleva pesämäärä on kasvanut. Suomen tuotantokustannukset ovat omaa luokkaansa. Esitämme että tukea nostetaan 100 000 euroa”, puheenjohtaja Janne Leimi perusteli SML:n esitystä.

Ministeriö pitikin esitystä asiallisena. ”Esitys hyvin perusteltu. Mehiläisala nähdään meillä hyvänä, eikä meidän puolelta nähdä estettä korotukselle”, maatalousylitarkastaja Mika Survonen kertoi. Asia on ajankohtainen, koska ensi vuoden kansallisista tuista neuvotellaan pian.

Myös alaa koskeva karhuongelma kiinnosti ja puhututti tapaamisessa. SML esitteli tapahtuneita karhuvahinkoja ja osapuolet olivat samaa mieltä siitä, että ongelmakarhut pitäisi saada poistettua tehokkaasti, jotta vahinkojen määrä putoaisi. SML esitti, vahinkoperusteinen karhun kaatolupa voitaisiin toteuttaa putkipyynnin avulla. Putki hankitaan ja testataan yhteistyöhankkeena Suomen Riistakeskuksen kanssa, ja hanke rahoitetaan petoeläinvahinkojen ehkäisyyn varatusta määrärahasta. SML esitti ministeri Lepälle myös, että karhukannan hoitosuunnitelmaa toteutettaessa huomioidaan, että kannanhoidolliset kaatoluvat kohdistetaan ensisijaisesti alueille, joilla esiintyy mehiläisvahinkoja tai asutuksen lähettyvillä toistuvasti liikkuvia yksilöitä. Ministeri lupasi, että karhuongelmaa tutkitaan ja selvitetään, missä voisi tehostaa. Ministeriöstä oltiin samaa mieltä, että hunajaan erikoistuneet karhut tulisi saada pois. Tällä hetkellä ensisijainen estokeino on sähköaita.

Tapaamisessa keskusteltiin myös hunajan viennin edistämisestä. Ministeri Leppä kannusti alaa mukaan viennin edistämisohjelmaan. ”Yksin hunajan viennistä ei tule mitään, mutta yhdessä onnistutaan. Viennissä tarvitaan yhteistyötä. Kannustan ehdottomasti.”

Ministeriövierailulla olivat mukana SML:n puheenjohtaja Janne Leimi, nykyinen toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen, mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala, tuleva toiminnanjohtaja ja johtokunnan jäsen Stanislav Jas sekä tiedottaja Tuula Lehtonen.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen, 044 506 3200, heikki.vartiainen@hunaja.net