Tarhaajatiedote: Uusi toiminnanjohtaja, Sadonkorjuuseminaari ja 100-vuotisjuhla, oksaalihapotus jne.

26.10.2017

Tiedote mehiläistarhaajille 26.10.2017

 

  • Stanislav Jaš valittiin SML:n uudeksi toiminnanjohtajaksi
  • Osallistu SML:n Sadonkorjuuseminaariin ja 100-vuotisjuhlaan – muista myös hunajakilpailu!
  • Tee oksaalihappotorjunta vasta sikiöinnin varmasti loputtua
  • Valmistele karhuaitatolpat kevättä varten
  • Evira hyväksyi hyönteisruuan

 

Stanislav Jaš valittiin SML:n uudeksi toiminnanjohtajaksi

Suomen Mehiläishoitajain Liiton johtokunta valitsi liiton uudeksi toiminnanjohtajaksi Stanislav Jašin. Hän aloittaa työt 1.3.2018 kahden kuukauden perehdyttämisajalla. Nykyinen toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen jää pois liiton palveluksesta 30.4.2018.

Stanislav Jaš on neljännen polven mehiläistarhaaja, joka on hoitanut mehiläisiä neljässä EU-maassa maaseudulla, taajamassa ja kaupungissa. Hänellä on maisterin tutkinto kahdesta eurooppalaisesta maatalouskorkeakoulusta. Hänen vahvuuksiaan ovat Euroopan unionin ja erityisesti maatalouspolitiikan sekä mehiläishoito-ohjelman tuntemus sekä monipuolinen kielitaito.

 

Osallistu SML:n Sadonkorjuuseminaariin ja 100-vuotisjuhlaan – muista myös hunajakilpailu!

SML:n Sadonkorjuuseminaari pidetään 18.11.2017 Järvenpää-Talossa. Tutustu kiinnostavaan seminaariohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan osoitteessa www.mehilaishoitajat.fi/tapahtumat/sadonkorjuuseminaari-ja-syyskoko/. Sadonkorjuuseminaarissa valitaan myös vuoden paras hunaja. SML:n jäsenet voivat osallistua kilpailuun eri sarjoissa. Lue lisää kilpailusta osoitteesta www.mehilaishoitajat.fi/?x118281=4585098 . Lauantaina järjestetään myös SML:n 100-vuotisjuhla. Illalliskortin hinta on 50 € ja se sisältää juhlagaalan ja illallisen tansseineen. Juhlan juontaa Yleltä tuttu Lauri Reuter.

 

Tee oksaalihappotorjunta vasta sikiöinnin varmasti loputtua

Muista tehdä mehiläispesille oksaalihappokäsittely loppuvuoden aikana. Oksaalihappotiputus tai -kaasutus on tarhaajan tehokkain toimi varroaa vastaan. Oksaalihappotorjuntaa tehdessä on tärkeää, että pesä on lopettanut sikiöinnin ennen torjuntaa. Silloin teho on mahdollisimman paras. Älä siis hätäile torjunnan kanssa, koska sille on usein oikea aika vasta marras- tai joulukuussa.

 

Valmistele karhuaitatolpat kevättä varten

Karhuaitojen tolpitusta suositellaan tekemään riskialueilla jo osana syksyn hoitotoimenpiteitä, jos tarhoja ei ole jo aidattu karhujen varalta. Tämä nopeuttaa kevään aitaustöitä ja auttaa suojautumaan karhuilta heti keväällä niiden herättyä. SML suosittelee tolppien asentamista jo syksyllä, koska keväällä maa saattaa olla pitkään roudassa, eikä aitatolppien iskeminen maahan onnistu. Jos asennat tolpat syksyllä, langat voi asentaa tolppiin vasta keväällä. Karhuaitapaketit kannattaa myös huollattaa tasaisin väliajoin ja rikki menneet korjauttaa Farmcompilla (www.farmcomp.fi).

 

Evira hyväksyi hyönteisruuan

Evira valmistelee parhaillaan ohjeistusta hyönteiselintarvikkeista. Jatkossa myös kuhnurit ovat sallittuja elintarvikkeena. Eviran ohjeistus tulee julki marraskuun alussa. SML valmistelee ohjeita yhteistyössä Eviran kanssa ja tiedottaa tarhaajia ohjeiden valmistuttua marraskuussa.

 

Ystävällisin terveisin,

SML:n toimiston väki
www.mehilaishoitajat.fi
sml@hunaja.net
010 387 4770