Suomen Mehiläishoitajain liitto: hyönteisruuan salliminen luo hienoja mahdollisuuksia

21.9.2017

Kuhnuritoukkia kerätään mehiläispesistä osana kesän hoitotoimenpiteitä. Jatkossa niille on käyttöä myös ihmisten elintarvikkeena.
Kuhnuritoukkia kerätään mehiläispesistä osana kesän hoitotoimenpiteitä. Jatkossa niille on käyttöä myös ihmisten elintarvikkeena.

Hyönteisruoka sallitaan tulevaisuudessa myös Suomessa. Evira alkaa pian laatimaan ohjeistusta hyönteisruuasta, jotta hyönteiset olisivat elintarvikkeena turvallisia. Mehiläistarhauksessa kerättävät kuhnuritoukat voidaan jatkossa hyödyntää myös ihmisravintona.

Maa- ja metsätalousministeriö tiedotti, että Suomi muuttaa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa siten, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan Suomessa. Samalla kasvussa oleva hyönteisruoka-ala saadaan elintarvikevalvonnan piiriin.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry on tyytyväinen ministeriön tulkintaan. Mehiläishoidon sivutuotteena kerättäviä kuhnuritoukkia voi tulevaisuudessa hyödyntää elintarvikkeena hyönteisruokana.

”Tulkinta mahdollistaa mehiläishoitajille uuden sivuvirran. Tähän mennessä kuhnureita ei ole elintarvikkeeksi saanut myydä, vaikka kysyntää on ollut”, SML:n tiedottaja Tuula Lehtonen sanoo.

Kuhnuritoukkia kerätään pesistä kesän aikana säännöllisesti pois osana tärkeitä hoitotoimenpiteitä. Osa tarhaajista kerää kuhnureita omaan käyttöön. ”Mutta tällä hetkellä ne heitetään pääsääntöisesti pois tai annetaan linnuille syötäväksi. Moni ravintola käyttäisi mielellään kuhnuritoukkia osana annoksiaan. Tämä voi olla monelle tarhaajalle mahdollisuus”, Lehtonen toteaa.

Evira laatii ohjeistuksen

Hyönteisruokaan kohdistuu jatkossa elintarvikevalvonta. ”Tämä on välttämätöntä elintarviketurvallisuuden varmistamiseksi”, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tiedotteessaan. Koska hyönteistuotantoa ei ole pidetty laillisesti elintarviketuotantona, se ei ole myöskään ollut elintarvikevalvonnan piirissä.

Hyönteisten tulkitseminen elintarvikkeiksi tarkoittaa jatkossa sitä, että hyönteisten ruokatuotantoon sovelletaan elintarvikelainsäädännön vaatimuksia ja niiden valvontaa. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan uusi tulkinta on tervetullut. ”Hyönteisten tuotanto ja myynti elintarvikekäyttöön edellyttää sen varmistamista, että lopputuotteet ovat kuluttajille turvallisia. Eviran tehtävänä on laatia tätä koskeva ohjeistus sekä tuottajille että valvontaviranomaisille, ja alamme pikaisesti laatia toiminnalle pelisääntöjä yhdessä alan yrittäjien kanssa. Tuotannossa on esimerkiksi huolehdittava hyvästä hygieniasta ja pakkausmerkintöihin tarvitaan tiedot allergian aiheuttajista eli allergeeneista, toteaa elintarviketurvallisuusosaston johtaja Leena Räsänen Evirasta.

Suomen Mehiläishoitajain liitto toivoo, että myös mehiläisalaa kuullaan tulevassa ohjeistuksessa.

 

Lisätietoja:

Tuula Lehtonen

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry

040 506 3202

tuula.lehtonen@hunaja.net

www.mehiläishoitajat.fi