Hylätyt ampiaistyöläiset voivat olla syksyllä ihmisten kiusana

22.8.2017

Ampiaistyöläiset häädetään syksyllä pesistään.
Ampiaistyöläiset häädetään syksyllä pesistään.

Syksyn tullen pesistä pois ajetut ampiaistyöläiset saattavat nälkäisinä hakeutua ihmisten läheisyyteen. Mehiläisiä ja kimalaisia ei ihmisten seura kiinnosta.

Loppukesästä ja alkusyksystä ampiaisia alkaa pörrätä ihmisten ilmoilla usein runsain määrin. Hyönteisiä voi olla kiusaksi asti, etenkin jos ne tunkevat terassin ruokapöytään. Ampiaisten suuri määrä johtuu siitä, että ampiaiskuningattaret valmistautuvat talvehtimaan ajaen syksyllä kaikki työläiset pois pesistä. Nälkäisinä ja ruuantoivossa pesän entiset työntekijät hakeutuvat ihmisten ruuantähteiden ääreen.

Jos ampiainen tulee vieraaksi ruokapöytään, sitä ei kannata ryhtyä huitomaan. Huitominen saa ampiaisen helposti pistämään. On parempi vetäytyä hieman kauemmaksi ja odottaa hyönteisen poistumista.

Mehiläinen ja ampiainen erilaisia hyönteisiä

Kesällä aikuinen ampiainen syö pesässään ampiaistoukkien tuottamaa sokeripitoista nestettä toukkien syödessä työläisten keräämiä hyönteisiä ja raadonpalasia. Myös ihmisten ruoka houkuttelee ampiaisia, etenkin syksyllä.

Vaikka ampiaiset saattavat ärsyttää, ovat ne myös hyötyeliöitä: Koska ampiaisten toukat syövät hyönteisiä, ovat ampiaiset kotipuutarhassa hyödyllisiä, koska ne saalistavat myös tuhohyönteisiä. Pölyttäjänä ampiaisen merkitys on pieni, vaikka aikuiset ampiaiset pitävätkin medestä ja muista vastaavista nesteistä.

Mehiläisiä tai kimalaisia ei ihmisten ravinto kiinnosta. Ne ovat kasvissyöjiä käyttäen ravintonaan kukkien mettä ja siitepölyä. Syksylläkään mehiläiset eivät ole kiinnostuneita ihmisten ruuasta. Mehiläistyöläisiä ei myöskään ajeta pesästä pois talveksi, vaan ne jäävät pesän suojiin talvehtimaan talvipallossa.

Lue lisää Hunajalla höystettyä -blogista: Syksyn merkki

 

Lisätietoja:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto ry. 044 306 3200

Tuula Lehtonen,tiedottaja, 040 506 3202
tuula.lehtonen(AT)hunaja.net

www.mehilaishoitajat.fi

www.hunaja.net

http://www.facebook.com/Hunajanet