Tarhaajatiedote: hunajan kosteus, hunajan hinnoittelu, ruokinta ja punkintorjunta

10.8.2017

Tiedote mehiläistarhaajille 10.8.2017

  • Tarkista hunajan kosteus linkoamisen yhteydessä
  • Sato keskinkertainen - älä alihinnoittele hunajaasi
  • Elokuun punkintorjunta tehdään tymolilla tai muurahaishapolla
  • Mehiläisten ruokinta tulee tehdä ajoissa
  • Mehiläinen-lehti 4/2017 on ilmestynyt

Tarkista hunajan kosteus linkoamisen yhteydessä

Tarkista hunajan kosteus linkoamisen yhteydessä esimerkiksi kosteusmittarilla. Liian kosteaa hunajaa ei tule pakata, sillä kosteus heikentää hunajien laatua ja jouduttaa käymistä. Käyminen voi alkaa jo varastossa. Hunajan paras mahdollinen myyntikosteus on 16,5-17,5 prosenttia. Jos käytössä ei ole kosteusmittaria, voi kosteutta arvioida ravistelutestillä. Hunajakakkua ravistetaan napakalla liikkeellä, ja jos mettä irtoaa, kakkuja ei tule vielä lingota. Ravistus tehdään alaspäin suuntautuvalla, terävällä liikkeellä. Kypsästä kakusta ei irtoa hunajaroiskeita. Kaikkia pesän kakkuja ei tarvitse ravistella, vaan riittää yksi kakku/pesä tai tarha. Jos linkoaa avonaisista kakuista hunajaa, kannattaa ne sekoittaa peitetyistä kakuista lingottuun kosteuden tasaamiseksi.

Katso myös video hunajan sadonkorjuusta ja hunajakakkujen kuorinnasta osoitteessa www.youtube.com/watch?v=V_BeV1DfhdE

 

Sato keskinkertainen - älä alihinnoittele hunajaasi

Tämän kesän hunajasato jää keskinkertaiseksi, arvoi Suomen Mehiläishoitajain Liitto. Viileän alkukesän aikana mehiläispesät ehtivät hyvin vahvistua, mutta heinäkuun sateiset ilmat kuitenkin haittasivat meden keruuta jonkin verran. Hunajaa ei tänäkään vuonna jääne varastoitavaksi seuraaville vuosille. Kasvaneen kysynnän vuoksi hunaja kannattaa hinnoitella oikein. Alihinnoitteluun ei kannata sortua. Jos omien tuotteiden hinnoittelu epäilyttää, ole yhteydessä paikallisyhdistykseesi tai oman alueesi tarhaajiin alueen hintatasosta. SML ei voi antaa hintasuosituksia.

 

Elokuun punkintorjunta tehdään tymolilla tai muurahaishapolla

Torju varroapunkit mehiläispesistä ensimmäisen kerran elokuun aikana. Käytä elokuun torjunnassa tymolia tai muurahaishappoa. Syksyllä tehdystä torjunnasta on hyötyä talvimehiläisten kehitykselle. Oksaalihappokäsittely tehdään vasta marras-joulukuussa sikiöinnin loputtua pesistä.

Jotta punkkikanta saadaan vähenemään, on tärkeää tehdä torjunnat alueellisesti yhtä aikaa. Kannattaakin sopia naapuritarhaajan kanssa varroan torjunta-aikatauluista. Katso tarkemmat ohjeet eri torjuntavaihtoehdoille ”Ajankohtaista mehiläishoidosta”-palstalta www.mehilaishoitajat.fi/hoitotyot/ajankohtaista-mehilaishoidossa-a/

 

Mehiläisten ruokinta tulee tehdä ajoissa

Aloita mehiläisten ruokinta heti kun poistat hunajat pesistä. Jotta mehiläiset ehtivät käsitellä ruuan kunnolla on tavoitteena se, että puolet talviruoka-annoksesta on syötettynä elokuun loppuun mennessä ja toinen puoli on
annettu syyskuun puoliväliin mennessä.

Mehiläispesän voi ruokkia valmiilla 67 %:lla nestesokerilla tai itsesekoitetulla sokeriliemellä. Sokerin ja veden paras suhde on liotussuhde on 3 osaa sokeria ja 2 osaa vettä, jolloin tulee 60 %:sta sokeriliuosta. Mehiläisille prosenttiero kaupallisen ja itse tehdyn liuoksen välillä ei ole merkittävä, kunhan kuiva-ainekiloja on tarpeeksi. Yksiosastoinen langsroth -pesä varastoi kuivasokerina 17-19 kg.  Kaksiosastoisiin farrar- ja langsroth-pesiin voi antaa sokeria 22 - 24 kg.

Muista, ettei liian heikkoa pesää kannata talveuttaa. Yhdistä pesiä tarvittaessa.

 

Mehiläinen-lehti 4/2017 on ilmestynyt

Mehiläinen-lehti 4/2017 on ilmestynyt. Tuoreessa lehdessä on tietoa mm. mehiläistarhojen syystoimista, hunajan laadusta ja jalostamisesta. Lehdestä löydät tarkat ohjeet esimerkiksi punkintorjunnan annostelemiseen.

Otamme mielellämme vastaan palautetta lehdestä. Voit kertoa kommentteja SML:n toimistolle.  Jos sinulle ei ole tullut uusinta lehteä, varmistathan,  että olet maksanut jäsenmaksusi ja että osoitetietosi ovat ajan tasalla. Tarvittaessa ota yhteyssä SML:n toimistoon. Yhteystiedot löytyvät alta.

 

Hyvää linkouskautta toivottaa

SML:n toimiston väki
www.mehilaishoitajat.fi
sml@hunaja.net
010 387 4770