Uuden sadon kotimaista hunajaa saa taas

7.8.2017

Kuva: Anna Autio
Kuva: Anna Autio

Hunajankorjuu mehiläispesistä on parhaillaan käynnissä. Hunajasadosta odotetaan tänä vuonna keskinkertaista.

Tuore hunaja on niin herkullista, että sitä kannattaa nauttia heti, kun hunajasato on kerätty mehiläispesistä. Nyt onkin aika tiedustella lähituottajilta, joko heiltä saisi ostaa uuden sadon hunajaa. Tuottajalta voi kysyä maistiaisiksi myös kennohunajaa eli hunajaa, jota ei ole poistettu mehiläisten valmistamista vahakennoista. Kennohunajan voi syödä kennoineen kaikkineen, ja kennossa hunajan saa tarjolle todella kauniisti.

Tuoretta hunajaa voi mainiosti myös ostaa varastoon – vaikka koko vuoden tarpeeseen – sillä parhaiten hunaja säilyy pakastettuna. Arkikäytössä hunajaa kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, kuivassa tilassa, tiiviisti suljetussa astiassa. Jääkaapissa hunaja imee helposti itseensä hajuja, ja kellarin kosteudesta se ei pidä. Oikein säilytettynä hunaja säilyy vähintään kaksi vuotta, pakastettuna paljon kauemmin.

Hunajasato hiukan myöhässä

Hunajan tuottajat keräävät hunajaa mehiläispesistä heinäkuun lopulta syyskuulle. Yleensä valtaosa hunajasta otetaan pesistä talteen elokuun alkupuolella. Tänä vuonna kesä on kuitenkin pari viikkoa myöhässä tavallisesta ja tärkeistä mesikasveista esimerkiksi maitohorsma vielä kukassa. Hunajaa kerätäänkin tänä kesänä mehiläispesistä vielä elokuun loppupuolella. Normaalistikin on muutamia myöhäisiä satokasveja, kuten kanerva, joista saatavaa hunajaa odotellaan hiukan myöhempään.

Alustava arvio tämän vuoden hunajasadosta on, että tulossa on keskinkertainen hunajavuosi. Viileän alkukesän aikana mehiläispesät ehtivät hyvin kasvattaa kokoaan. Heinäkuun sateiset ilmat kuitenkin jonkin verran haittasivat meden keruuta, joten huippusatoja ei saada.

Hunaja sopii hyvin säilöntään

Myös metsä- ja puutarhamarjojen satokausi on pian parhaimmillaan. Marjojen säilömiseen kannattaa kokeilla hunajaa. Marjoja voi pakastaa hunajan kera, sillä hunaja säilöö marjojen vitamiineja samaan tapaan kuin sokeri, mutta antaa lisäksi marjoille makua. Hunaja sopii hyvin myös erilaisten hillojen ja soseiden makeuttamiseen.

Hunajaisia säilöntäreseptejä löytyy esimerkiksi hunaja.net-sivustolta.

 

Lisätietoja:

Kuluttajaneuvoja Virpi Aaltonen

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry

050 3822 428

virpi.aaltonen@hunaja.net

www.hunaja.net