Tarhaajatiedote: toimisto suljettu heinäkuussa, ruoki mehiläiset ajoissa, seuraa vaakapesiä jne.

7.7.2017

SML toivottaa hyvää kesää!
SML toivottaa hyvää kesää!

Tiedote mehiläistarhaajille 7.7.2017

  • SML:n Helsingin toimisto kiinni heinäkuun ajan
  • COLOSS-kysely: Talvitappiot 16 prosenttia
  • Seuraa vaakapesäsivustolta sadon kehitystä
  • Ruoki mehiläiset ajoissa ja torju punkit huolella
  • Avoin työpaikka: SML hakee toiminnanjohtajaa

 

SML:n Helsingin toimisto kiinni heinäkuun ajan

SML:n Helsingin toimisto on kiinni heinäkuun 8. päivä alkaen kuun loppuun saakka työntekijöiden kesälomien vuoksi. Huomioittehan, että tuotetilauksia ei toimiteta tänä aikana. Toimisto palvelee jälleen normaalisti elokuun alusta alkaen. Tarja Ollikan tavoittaa heinäkuun aikana virka-aikaan SML:n numerosta 010 387 4770. Mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala on tavoitettavissa puhelimitse vain aika ajoin heinäkuun aikana. Kiireellisissä tapauksissa apua voi pyytää myös SML:n paikallisyhdistyksiltä tai tautineuvojilta. SML kiittää kärsivällisyydestä!

 

COLOSS-kysely: Talvitappiot 16 prosenttia

Talvella 2016–2017 kuoli 16 prosenttia Suomen mehiläispesistä. Määrä on Suomen olosuhteissa tavanomainen, mutta tarhoilla havaittiin poikkeuksellisen paljon emoista johtuvia talvitappioita. Pitkä kylmä kevät aiheutti normaalia enemmän nälkäkuolemia. Ahvenamaalla kuoli alle yhdeksän prosenttia pesistä. Tulokset selvisivät kansainvälisestä COLOSS-talvitappiokyselystä. Lue tiedote aiheesta: http://www.mehilaishoitajat.fi/?x118281=4332826.

 

Seuraa vaakapesäsivustolta sadon kehitystä

Tarhaajien kannattaa seurata SML:n vaakapesäsivustolta hunajasadon kehittymistä. Vaaoilla varustetuista pesistä voi havaita, jos satoa alkaa alueellisesti kertyä reilusti tai päinvastoin, jos mehiläiset alkavat jo kuluttaa hunajasatoa ja on sadonkorjuun aika. Näin tarhaajat voivat varautua esim. lisätilan antamiseen tai sadonkorjuuseen.  www.mehilaishoitajat.fi/vaakapesat/

 

Ruoki mehiläiset ajoissa ja torju punkit huolella

Mehiläisten ruokinta ja punkintorjunta kannattaa tehdä ajoissa ja huolella, jotta talvehtiminen onnistuisi mahdollisimman hyvin. Ruokinta kannattaa aloittaa heti hunajankeruun jälkeen, viimeistään elokuun puolivälissä. Varroapunkin torjunta tehdään kahdessa erässä: sadonkorjuun jälkeen ja loppuvuodesta. Elokuun torjunta on äärimmäisen tärkeä tulevien talvimehiläisten kannalta. Aloita elokuun torjunta (tymoli tai muurahaishappo) heti kun hunajasato on otettu pois. Oksaalihappotiputus kannattaa tehdä vasta marras-joulukuussa, kun pesät eivät enää sikiöi.

 

Avoin työpaikka: SML hakee toiminnanjohtajaa

Suomen Mehiläishoitajain Liitto hakee toiminnanjohtajaa nykyisen toiminnanjohtajan jäädessä eläkkeelle huhtikuussa 2018. Katso työpaikkailmoitus osoitteessa  http://www.mehilaishoitajat.fi/?x118281=4304957. Lisätietoja tehtävästä antavat SML:n puheenjohtaja Janne Leimi 050 360 4576 ja toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen 044 506 3200.

 

SML toivottaa kaikille tarhaajille oikein hyvää kesää!


www.mehilaishoitajat.fi
sml@hunaja.net
010 387 4770