Tee kasvinsuojeluruiskutukset pölyttäjien ehdoilla

8.6.2017 klo 10:42


SML ohjeistaa suojelemaan mehiläisiä, kimalaisia ja muita hyödyllisiä pölyttäjiä tekemällä torjunta-aineruiskutukset silloin, kun kasvit eivät kuki. Kasvinsuojeluaineruiskutukset on tehtävä huolellisesti ohjeistuksen mukaan ja aina yöaikaan.

Suomen Mehiläishoitajain liitto (SML ry) muistuttaa, että kasvinsuojeluruiskutukset tulee tehdä aina yöaikaan klo 22-06, kun mehiläiset eivät lennä. Kukinnan aikaan ja päiväsaikaan tehtävät kasvinsuojeluaineruiskutukset voivat vahingoittaa ja tappaa mehiläisiä, kimalaisia ja muita hyödyllisiä pölyttäjiä.

Ruiskutuksia ei tule koskaan tehdä kukkivalle kasvustolle, edes rikkakasveille. Myös kerääjäkasvien ruiskutuksissa tulee noudattaa samoja ohjeita. Moni kerääjäkasvilaji on mehiläisille ja muille pölyttäjille houkutteleva ja hyvä ravinnonlähde.

Kasvinsuojeluaineet voivat paitsi lyhentää pölyttäjien elinikää, myös vaikuttaa mm. mehiläisten suunnistuskykyyn ja muuhun pölytyskäyttäytymiseen.

"Mikään mehiläisen niskaan ruiskutettava aine ei tee niille hyvää, oli se sitten rikkakasvien tai hyönteisten torjuntaan tarkoitettua ainetta", SML:n tutkimuskoordinaattori ja tiedottaja Tuula Lehtonen sanoo.

Huomioi pakkausselosteen ohjeet

Useiden torjunta-aineiden pakkausselosteissa on annettu tarkat ohjeet riskien vähentämiseksi. Kaikkien käyttäjien tulee noudattaa näitä ohjeita sekä ajoittaa ruiskutus pölyttäjien kannalta edullisimmin, käyttää oikeaa annostelua ja hyvin toimivia ruiskuja.

Ruiskutusten läheisyydessä sijaitsevien mehiläistarhojen hoitajalle on hyvä tiedottaa ruiskutustoimenpiteistä ajoissa. Tarhaajat antavat tarvittaessa lisätietoja mehiläisistä.

Mehiläisten merkitys pölyttäjinä on niin suuri, että niiden suojeleminen kannattaa. Viljelykasvien sato voi moninkertaistua onnistuneella pölytyksellä. Hyönteispölytyksestä hyötyviä kasveja ovat mm. omena, rypsi, rapsi, tattari ja monet kotimaiset marjat.

 

Lisätietoja:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Tuula Lehtonen

 tutkimuskoordinaattori, tiedottaja

040 506 3202

tuula.lehtonen@hunaja.net

www.polytys.fi

www.mehilaishoitajat.fi