Tarhaajatiedote: hae pesätukea ajoissa, vastaa COLOSS-kyselyyn, tilaa emot kasvattajilta etukäteen...

5.6.2017

Pesän emo kannattaa vaihtaa säännöllisin väliajoin, jotta muninta pysyy tasaisena.
Pesän emo kannattaa vaihtaa säännöllisin väliajoin, jotta muninta pysyy tasaisena.

Tiedote mehiläistarhaajille 5.6.2017

  • Pesätuen hakuaika loppuu 15.6.2017
  • Vastaa COLOSS-talvitappiokyselyyn viimeistään 15.6.2017
  • Karhut rikkoneet pesiä ympäri maata
  • Mehiläinen-lehti kolahtaa postiluukusta tällä viikolla
  • Tilaa emot ajoissa kasvattajilta

Pesätuen hakuaika loppuu 15.6.

Kansallista pesätukea tulee hakea 15.6.2017 mennessä. Pesätukea maksetaan tänä vuonna 17 € /talvehtinut mehiläispesä. Tukea voivat hakea kaikki vähintään 15 pesää tarhaavat mehiläistarhaajat. SML muistuttaa, että pesätukea hakeakseen tarhaajan on rekisteröitävä pesät Eviran pitopaikkarekisteriin. Voit ladata tukihakulomakkeen ja ohjeet sivulla www.suomi.fi: hae lomake ”mavi204”.

Lähettäessäsi lomakkeen postitse, pyydä hakulomakekuoreen postin leima, jotta voit todentaa lähetyspäivän. Hakupaperit voi lähettää myös sähköpostilla skannattuina osoitteeseen kirjaamo.pohjois-savo@ely-keskus.fi

Vastaa COLOSS-talvitappiokyselyyn viimeistään 15.6.

Mehiläishoitajille tarkoitettu COLOSS-talvitappiokysely on auki 15.6. saakka. Kaikkia tarhaajia pesämäärästä ja pesien selviytymisestä riippumatta pyydetään vastaamaan kyselyyn, jotta saadaan kattavaa tietoa talven pesätappioista ja niiden syistä. Suuresta vastausmäärästä voidaan laskea talvitappioiden eroja esim. erilaisilla varroatorjunnoilla, hoitotavoilla tai tarhausalueilla. Kyselyn tuloksista tiedotetaan mm. Mehiläinen-lehdessä. Huomioithan, että vastaat kyselyn loppuun saakka: vastaa kaikkiin kysymyksiin ja paina lopuksi LÄHETÄ. Vain loppuun asti tehtyjen vastausten tiedot tallentuvat.

Lisätietoja COLOSS-kyselystä: http://www.mehilaishoitajat.fi/?x118281=3318994

Karhut rikkoneet pesiä ympäri maata

Kevään ja kesän aikana on tapahtunut karhuvahinkoja eri puolilla maata. Kesäkuun alkuun mennessä erillisiä vahinkoja oli tullut SML:n tietoon 32, joissa oli rikkoutunut lähes 90 pesää. Vahinkoalueilla karhuaidat kannattaa huoltaa toimintakuntoon heti, jos ne eivät ole jo käytössä. Ensimmäisenä kannattaa suojata tarhat, joissa vahinkoja on ollut aiemmin. Jos sinulla ei ole karhuaitatarvikkeita, mutta alueellasi tapahtuu karhuvahinkoja, voit tilata aitatarvikkeet maksutta Farmcompilta www.farmcomp.fi

Seuraa karhuvahinkoja kartalta sivuilla: http://www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/karhut/

Mehiläinen-lehti kolahtaa postiluukusta tällä viikolla

Mehiläinen-lehti 3/2017 ilmestyy tällä viikolla. Lehden pitäisi olla jäsenten postilaatikoissa tämän viikon (vko 23) lopussa, viimeistään ensi viikolla. Jos lehti ei jostain syystä saavu, tarkista että olet maksanut SML:n jäsenmaksusi. Postin jakelussa on ollut myös ongelmia aika ajoin, joten ole yhteydessä tarvittaessa SML:n toimistoon. Tuleva lehti on jälleen tuhti lukupaketti täynnä asiaa mm. emonkasvatuksesta, parveilusta ja muusta ajankohtaisesta!

Tilaa emot ajoissa kasvattajilta

Kesän mehiläisemot kannattaa tilata emonkasvattajilta ajoissa. Emot kannattaa vaihtaa säännöllisin väliajoin. Yleinen ohje on, että vaihda emo joka toinen vuosi, jotta muninta on tasaista. Jos suunnittelet, että vaihdat emot tänä vuonna, ole jo alkukesästä yhteydessä emonkasvattajiin, jotta he osaavat suunnitella toimintaansa. Ole kasvattajaan yhteydessä myös jos tiedät tekeväsi kesällä paljon jaokkeita joihin tarvitset uudet emot.

 

SML:n toimiston väki
www.mehilaishoitajat.fi
sml@hunaja.net
010 387 4770