Karhutuhot alkaneet eri puolilla maata - seuraa vahinkokarttaa

2.5.2017

Karhut syövät pesistä alkukeväällä proteiinipitoisia toukkia.
Karhut syövät pesistä alkukeväällä proteiinipitoisia toukkia.

Karhut ovat heränneet kevääseen ja käyneet rikkomassa pesiä eri puolilla maata. Toukokuun alkuun mennessä Suomen Mehiläishoitajain Liitto (SML ry) on saanut tiedon jo 11 erillisestä karhutuhosta. Näissä tapahtuneissa vahingoissa karhut ovat hajottaneet yhteensä 25 pesää. Kaikki SML:n tietoon tulleet karhuvahingot näet SML:n karhuvahinkokartalta.

 

Mitä tehdä, jos karhu käy tarhoilla.

1. Ilmoita vahingosta tapahtumakunnan maaseutuasiamiehelle ja paikalliselle petovastaavalle. Petovastaavan on tärkeää saada tieeto, jotta hän voi merkitä sen viralliseen Tassu-rekisteriin. Maaseutuasiamiehen pitää nähdä vahinko, jotta voit saada korvausta. Jos virkamiehiä ei saa tarhoille kohtuullisessa ajassa, ota valokuvia vahingosta ennen kuin kasaat pesät pois.

2. Dokumentoi tapahtuma. Ota kuvia. Säästä kaikki selvät merkit karhuista. Kynnenjäljet kakuissa ja osastoissa ja tassunjäljet maassa. Korvauksen maksamisen edellytyksenä on, että ulkopuoliset voivat varmistaa, että asialla on todella ollut karhu.

3.Ilmoita vahingosta myös SML:ään. Helpoiten saammet tiedon lomakkeen kautta: www.mehilaishoistajat.fi/karhut/vahinkoilmoitus (lisäämme tiedon SML:n karhukartalle).

4.Jos karhutuhot ovat toistuvia tai riskit ilmeisiä, aitaa tarha sähköaidalla. Ohjeet aidan tekemiseen löytyvät www.mehilaishoistajat.fi/karhut

Karhuaitoihin on varattu Maa- ja metsätalousministeriön varoja. Kaikki tarhaajat saavat maksutta käyttöönsä sähköaidan. Aitatilaukset tehdään suoraan Farmcompille.

5. Jos vahingot ovat toistuvia ja alueella on paljon mehiläisiä, hae poikkeuslupaa vahinkokarhun poistamiseen.

Muista hakea korvausta yhdestäkin karhun rikkomasta pesästä. Lue ohjeet ja lataa lomakkeet Mavin sivuilta.
 

 

Neuvontaa karhuvahingoissa antaa mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala

maritta.martikkala@hunaja.net

050 303 0890