Vuoden mehiläistarhaaja Erkki Lappi loistaa makuhunajilla

26.1.2013

Vuoden 2013 Mehiläistarhaaja Erkki Lappi
Vuoden 2013 Mehiläistarhaaja Erkki Lappi

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry palkitsi Vuoden 2013 Mehiläistarhaajana lapinlahtelaisen Erkki Lapin. Lappi on levittänyt myönteistä kuvaa mehiläistarhauksesta jo lähes neljän vuosikymmenen ajan. Oma yritys on osoittanut, että makuhunajilla pärjätään.


Vuoden 2013 Mehiläistarhaaja on pitkän linjan mehiläismies. Erkki Lappi hankki ensimmäiset mehiläispesänsä vuonna 1976. Nykyään sataa pesää pyörittävä tarhaaja on tunnettu etenkin hunajajalosteistaan. Oma yritys, Hunajalähde, myy tavallisen hunajan lisäksi makuaromeilla maustettuja hunajia aina eukalyptuksesta konjakin makuun. Tuotenimikkeitä yrityksellä on yli 60 ja markkina-alueena toimii koko Suomi. Lappi kiertää aktiivisesti edustamassa yritystään messuilla ympäri Suomea.


Kuopion mehiläishoitajien paikallisyhdistys kehuu Lappia mallitarhaajaksi, joka levittää alasta vain myönteistä kuvaa. Hän on luonut muille tarhaajille uskoa, että mehiläistarhauksella voi pärjätä. Lappi saa myös kehuja avoimuudestaan: Hunajalähteen nykyaikaisiin tuotantotiloihin pääsevät tutustumaan tarvittaessa niin opiskelijat kuin muut tarhaajat. Lappi on myös toiminut kouluttajana paikalliskursseilla Kuopion seudulla.

Työ tehdään yhä mehiläisiä kunnioittaen


Lappi kannustaa kaikkia tutustumaan mehiläisiin. ”Usutan ehdottomasti muitakin opiskelemaan mehiläishoitajiksi.”


Uransa kohokohdaksi Lappi laskee kokonaisuudessaan yrittäjänä olemisen. ”Saa tehdä töitä siten kuin huvittaa, vaikka mehiläiset ovatkin täsmällisyyttä vaativia työkavereita”, hän iloitsee.


Pahoja pesätappioita ei ole vuosien saatossa koitunut, kiitos ammattimaisen hoidon. ”Tarhaajan on pidettävä peukalo pois kämmenen keskeltä.”
Lappi muistelee, kuinka 70-luvulla ensitapaamisessa kunnioitti mehiläisiä. ”Se kunnioitus on pysynyt.”


SML on nimittänyt Vuoden Mehiläistarhaajan yli 30 vuoden ajan. Valittu henkilö on toiminut valtakunnallisesti tai paikallisesti alan hyväksi.

Lisätietoja:
Vuoden 2013 Mehiläistarhaaja Erkki Lappi
0400 955 320, www.hunajalahde.com/

Suomen Mehiläishoitajan Liitto SML ry.
Toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen
040 3202 3200
www.mehiläishoitajat.fi, www.hunaja.net