Torju omenan taudit mehiläisten avulla

11.4.2017

Onnistunut pölytys on hyvän omenasadon edellytys.
(Kuva Tarja Ollikka)
Onnistunut pölytys on hyvän omenasadon edellytys. (Kuva Tarja Ollikka)

Ota pölyttäjät ja biologinen torjunta käyttöön omenan tautien torjunnassa.

Omenan siemenkotamätää voi torjua mehiläisten avulla. Mehiläislevitteinen Prestop Mix –torjunta-aine tehoaa siemenkotamätään ja lisäksi arvellaan, että se estää myös omenan muita varastotauteja. Asiaa on tutkinut mm. Helsingin Yliopisto ja Verdera Oy.

Mehiläislevitteinen torjunta-aine annostellaan mehiläispesän yhteydessä olevaan laitteeseen (vektorilevitin). Aine tarttuu pesästä poistuvaan mehiläiseen ja siirtyy kukasta kukkaan mehiläisten hakiessa mettä ja siitepölyä.

”Mehiläiset pölyttävät omenat samalla kun torjuvat tauteja. Se on loistava yhdistelmä”, kertoo SML:n tiedottaja Tuula Lehtonen.

Viljelijä voi hankkia mehiläisiä pölyttämään ja torjumaan tauteja ostamalla pölytyspalvelua mehiläistarhaajalta. ”Pölytyspalvelun osuus omenan viljelykustannuksista on pieni verrattuna sen hyötyihin. Pölytyksellä saadaan enemmän ykkösluokan omenoita. Mehiläiset vaikuttavat hedelmän kokoon, muotoon ja täyteläisyyteen. Sekä tauteihin”, Lehtonen listaa. Ilman runsasta pölytystä omena voi jäädä pieneksi ja toispuoleiseksi. ”Sellaiseksi, jota kuluttaja ei halua ostaa.”

 ”Hyvissieni” korvaa taudin

Sitä, että tauteja voidaan torjua biologisesti mehiläisten avulla, Lehtonen pitää kaikille osapuolille loistavana asiana. ”Kemiallisten torjunta-aineiden tarve vähenee ja sadon laatu paranee.”

Mehiläislevitteisen Prestop Mixin teho perustuu loisimiseen tautisienellä ja siihen, että aineessa elävä hyödyllinen Gliocladium catenalum –sieni asuttautuu kukkaan. Tällöin harmaahometta ja siemenkotamätää aiheuttaville homeille ei jää elintilaa. Aine on vaaratonta ympäristölle, mehiläisille ja kuluttajille, sillä siitä ei jää jäämiä marjoihin, hedelmiin eikä hunajaan. Aine sopii myös luomutuotantoon.

Viljelijä voi hakea mehiläisten tekemästä biologisesta torjunnasta myös ympäristökorvausta. Korvaussumma on 500 euroa vuodessa hehtaaria kohden, jos alueella on vähintään kaksi mehiläispesää/hehtaari.

Kimalaislevitteisestä biologisesta torjunnasta ei saa korvausta.

 

Lue myös:

Pölytyspalvelulla enemmän ykkösluokan omenoita

Mehiläiset omenan tautien torjujina (power point -esitys)

Mehiläiset torjuvat myös mansikan ja vadelman harmaahometta

www.polytys.fi

 

Lisätietoja pölytyspalvelusta:

Tuula Lehtonen, SML ry

tiedottaja, tutkimuskoordinaattori

tuula.lehtonen@hunaja.net, 040 506 3202