Mehiläiset tarvitsevat hoitoa ja aikaa – älä ota mehiläispesää hetken mielijohteesta

2.4.2017 klo 10:00

Mehiläishoito on muutakin kuin hunajaa. Esimerkiksi mehiläisten talveuttaminen onnistuneesti vaatii tarkkuutta.
Mehiläishoito on muutakin kuin hunajaa. Esimerkiksi mehiläisten talveuttaminen onnistuneesti vaatii tarkkuutta.

 

 

 

Mehiläiset ovat kotieläimiä jotka vaativat säännöllistä hoitoa. Pesää on suhteellisen helppo hoitaa, mutta mehiläistarhaus vaatii harrastajaltakin perehtymistä ja aikaa. Älä ota pesää hetken mielijohteesta. Kurssilla käyminen kannattaa.

Kesän lähestyessä moni harkitsee mehiläispesän hankkimista. Suomen Mehiläishoitajain Liitto muistuttaa, että mehiläisiä harkitsevan tulee hankkia riittävästi tietoa ja kalustoa ennen mehiläisten hankintaa. Aivan hetken mielijohteesta mehiläispesää ei kannata ostaa, jos ei ole mahdollisuuksia perehtyä aiheeseen ja varata asialle aikaa, kertoo tutkimuskoordinaattori ja tiedottaja Tuula Lehtonen Suomen Mehiläishoitajain Liitolta (SML ry).

"Kuten ei kannata ottaa kesäkissaakaan, ei kannata ottaa mehiläisiäkään liian heppoisin perustein."

Mehiläishoito on monipuolinen harrastus, joka antaa paljon. ”Paras tapa aloittaa mehiläisten hoito on mennä mehiläishoidon peruskurssille. Aiheesta on myös kirjoitettu laadukkaita oppikirjoja ja apua voi saada myös kokeneelta mehiläistarhaajalta. Mehiläishoitoa ei myöskään heti tarvitse aloittaa itse vaan voi liittyä esimerkiksi paikallisyhdistyksiin ja tutustua toisten tarhaajien avulla mehiläisten maailmaan."

Netti on pullollaan myös videomateriaalia, johon kannattaa tutustua, jos mehiläiset ovat aivan vieraita.

Mehiläinenkin on kotieläin

Vaikka mehiläishoidon voi aloittaa kuka tahansa, tarhaamista ei tule aloittaa liian heppoisin perustein. ”Mehiläinen on kotieläin siinä missä lammas tai kana ja vaatii säännöllistä hoitoa”, Lehtonen sanoo.

Mehiläispesällä pitää käydä säännöllisesti tarkistamassa mm. ruokavarat, mehiläisten tilan tarve, pesän vointi sekä esimerkiksi estämässä mehiläisten parveilua. ”Jos mehiläisistä ei pidä hyvää huolta, ne saattavat parveilla muualle ja aiheuttaa harmia kanssaihmisille", Lehtonen toteaa. Mehiläisillä on myös tauteja ja loisia, joita on tarkkailtava ja hoidettava.

Loppukesästä myös hunajan keruuaikaan työn määrä ja varusteiden tarve voi yllättää asiaan aloittelevan. Kaupunkitarhauksen yleistyessä tulee kiinnittää huomiota myös mehiläistarhan paikan valintaan sekä varautua kuntakohtaisiin ohjeistuksiin ja rajoituksiin tarhan sijoittelussa.

”On todella hienoa, että ihmiset haluavat hankkia mehiläisiä, mutta asiaa kannattaa harkita. Tänä kesänä asiaa voi opiskella, ja ensi keväänä ostaa pesän”, Lehtonen vinkkaa.

”Viljelijöillä ei useinkaan ole aikaa hoitaa mehiläisiä, vaikka ne olisivat hyödyksi. Viljelijä voikin vuokrata pesiä pölytyspalveluun.”

Tutustu mehiläishoitajain liiton paikallisyhdistysten peruskurssitarjontaan.

Tutustu erilaisiin koulutusmateriaaleihin ja tarhausaiheisiin videoihin.

Saat lisätietoa mehiläishoidosta SML:n paikallisilta yhdistyksiltä.

 

Lisätietoja mehiläishoidosta ja mehiläishoidon peruskursseista:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry

sml@hunaja.net,

010 387 4770

www.polytys.fi, www.mehiläishoitajat.fi