Tarkista mehiläisten kevään ruokavarannot

16.3.2017

Puhdistuslennon jälkeen pesien ruokavarantojen kulutus kasvaa. Kuva: Mari Koistinen
Puhdistuslennon jälkeen pesien ruokavarantojen kulutus kasvaa. Kuva: Mari Koistinen

Mehiläispesien ruokavarojen tarkistus kannattaa tehdä mahdollisimman pian. Osassa maata on havaittu talviruuan loppumista. Pesän ruokatilanteen voi tarkistaa joko kurkistamalla pesään tai punnitsemalla se.

Osassa maata on ollut havaintoja mehiläispesien talviruokavarojen vähyydestä. Kannattaa tarkkailla pesien painoja, koska osa pesistä on ollut erittäin kevyitä ja ruokavarat niukilla, muistuttaa SML:n mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala.

Pesissä saisi olla vielä lähes 10 kiloa ruokaa. "Paju ei vielä kuki ja nyt puhdistuslentojen jälkeen sikiöinti alkaa ja ruuan kulutus hyppää ylös."

Jos pesät ovat kevyitä, kannattaa heti puhdistuslennon jälkeen antaa pesille lisäruokaa. Ruuan voi antaa joko ruokataikinana, peitetyn ruokakakun muodossa tai tyhjän kehän tilalle voi asettaa ruokintakehällä hiukan laimeampaa sokeriliuosta (sokeripitoisuus noin 50 %). Liuosta voi antaa muutaman litran kerrallaan.

Kevään lisäruokinnan tarkoituksena on antaa mehiläisille ravintoa ja edistää sikiöintiä siihen saakka kunnes luonto tarjoaa riittävästi ruokaa. Kun pajut ja muut mehiläisten kevään kasvit alkavat kukkia, lisäruokintaa ei enää tarvita.

Tarvitseeko pesä varroan kevättorjuntaa?

Jos olet huolissasi varroapunkkien suuresta määrästä, voi tehdä punkkien kevättorjunnan. Se tulisi tehdä heti (viikon sisällä) puhdistuslennon jälkeen. Koska siköinti on vähäistä, niin oksaalihappokäsittely tiputtamalla tai kaasutuksena toimii kohtuullisen hyvin. 

Kevättorjunta voidaan tehdä oksaalihappokäsittelynä samalla ohjeella kuin loppuvuoden torjunta. Tiputuksessa siis annetaan 4 ml oksaalihappoliuosta/ täysin mehiläismiehitetty kakkuväli.

 

Pesän painon mittaus keväällä:

  • Jos Langstroth-kevytpesän paino on yhdeksästä kymmeneen kiloa, pikaista ruokintaa ei tarvita.
  • Paino on pesän ns. takapaino: pesän alle laitetaan naru ja toinen pää nostetaan ilmaan, kattoineen ja pohjineen, ja punnitaan esimerkiksi matkalaukkuvaa’alla. Takapainon mittaaminen on helpompaa kuin kokopainon. Tosin jos ruoka on keskittynyt toiseen päähän, lukema voi olla virheellinen. Silti punnitseminen on parempi vaihtoehto kuin arvailu.
  • Jos peitettyä ruokaa näkyy useammalla kuin kahdella kakulla, niin pesä tuskin näkee nälkää 2–4 viikkoon.
  • Mitä enemmän on mehiläisiä ja mitä vähemmän peitettyä ruokaa näkyy, niin sitä suurempi on nälän riski.
  • Heikot pesät kuolevat harvoin nälkään keväällä, koska niiden kulutus on pientä.

 

Lisätietoja: Mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala 050 303 0890, maritta.martikkala(at)hunaja.net