Viljelyssä kotimaiset proteiinikasvit? Vuokraa mehiläisiä maksimoimaan sato

22.2.2017

Härkäpavulle on menekkiä kasvisbuumin myötä. Kuva Tiiu Kyllönen
Härkäpavulle on menekkiä kasvisbuumin myötä. Kuva Tiiu Kyllönen
Rypsi on tärkeä kotimainen proteiinirehukasvi.
Rypsi on tärkeä kotimainen proteiinirehukasvi.

 

 

 

Kotimaiset kasviproteiinit ovat tulleet viime aikoina laajasti kuluttajien tietoon, ja kauppojen hyllyille ilmestyy koko ajan uusia kotimaisia kasviproteiinituotteita. Kotimaista kasviproteiinia ovat mm. härkäpapu, herne ja kaura, tiedottaa Ruokatieto Yhdistys ry.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto muistuttaa, että kotimaisen kasviproteiinisadon voi usein maksimoida hyvän pölytyksen avulla. "Esimerkiksi härkäpavun viljelijän kannattaa hankkia mehiläisiä pölyttämään satoa. Mehiläiset käyvät härkäpavun kukilla ja pölyttävät niitä. Satoa tulee lisää ja kypsyminen tasaantuu", tiedottaja ja tutkimuskoordinaattori Tuula Lehtonen sanoo. Tasaisen ja nopeamman kypsymisen myötä satotappiot vähenevät.

Pölytys myös parantaa kotimaisen härkäpavun siementuotantoa. ”Vaikka härkäpapu on osittain itsepölytteinen, parantaa pölytys myös siementen määrää ja laatua”, Lehtonen sanoo.

 

Rehuomavaisuus paranee

Ruokatieto Yhdistys kertoo tiedotteessaan, että soijan käytön määrää Suomessa vähentävät nurmen ja viljan hyödyntämisen lisäksi rypsin ja rapsin sekä herneen ja härkäpavun käyttö erityisesti nautaeläinten ruokinnassa. Myös öljykasvien viljelyvarmuutta voidaan parantaa pölytyspalvelulla. Rypsi ja rapsi hyötyvät mehiläisistä ja sen lisäksi että sadon määrä kasvaa, öljyn laatu paranee. "Mehiläisten avulla voidaan parantaa rehuomavaraisuutta", Lehtonen sanoo.

”Viljelijälle tärkeää on, että kukinta-aika lyheni ja kasvusto tuleentui eli kypsyi jopa kaksi
viikkoa aikaisemmin. Se on merkittävä etu, kun päästään puimaan syyskuussa”, kertoi mehiläistarhaaja Matti Ruusunen SML:n pölytyspalveluseminaarissa. Hän on vuokrannut pesiään rapsiviljelmälle.

Öljykasvinviljelijät voivat itse myös tehostaa pölytystä. Laittamalla peltoon ylimääräistä solubooria, saadaan edistettyä juuriston terveyttä ja kasvin mesimistä. Se houkuttelee
mehiläistä, Ruusunen tietää kertoa. Lue Ruususen ja viljelijän kokemuksia pölytyksen tehosta Maatilan Pellervosta.

Pölytyspalveluun tarkoitettuja mehiläispesiä kannattaa kysyä mehiläistarhaajilta ajoissa ennen kevään kylvöjä. Lisätietoja löytyy sivulta www.polytys.fi.

 

 

 

 

Tutustu SML:n pölytyspalveluseminaarin materiaaleihin.

 

Lisätietoa:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry

Tuula Lehtonen, tiedottaja ja tutkimuskoordinaattori

040 506 3202, tuula.lehtonen@hunaja.net

www.polytys.fi