Mehiläiset varmistavat suuren mansikan ja hyvän kokonaissadon – myös säilyvyys paranee

16.2.2017


Viljelijä, sovi pölytyspalvelusta mehiläistarhaajan kanssa alkukeväästä.

Mehiläistarhaajien tarjoama pölytyspalvelu nostaa mansikan hehtaarisatoa ja parantaa marjojen kauppakuntoa. Mehiläisten avulla voidaan myös torjua mansikan harmaahometta, muistuttaa Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry.

”Pölytyksellä voidaan varmistaa, että sadosta tulee mahdollisimman suuri ja marjasta ennen kaikkea laadukas. Sellainen, jonka kuluttaja haluaa ostaa”, sanoo SML:n tutkimuskoordinaattori Tuula Lehtonen

Mehiläisten merkitys mansikkasadolle on todettu monissa tieteellisissä tutkimuksissa. Suomessa tehdyissä kenttäkokeissa havaittiin, että kun pölyttäjien pääsy kukkiin esteettiin, 40-70 prosenttia marjoista oli jollain tavoin epäsäännöllisen muotoisia tai epämuodostuneita. Kun mansikoilla oli pakotettu mehiläispölytys, epämuodostuneiden marjojen määrä väheni ja oli vain 15-30 %. Loput olivat "täydellisiä" marjoja.

Erään tutkimuksen mukaan pölytys lisäsi mansikan kaupallista arvoa yli 38 % verrattuna huonosti pölyttyneeseen.

”Mansikan kukassa voi olla jopa 500 siemenaihetta. Mitä useampi siemenaihe pölytyksen avulla kehittyy, sen painavampi, suurempi ja täydellisempi marja kehittyy. Silloin se on arvokkaampi", Lehtonen sanoo.

Mehiläispölytys parantaa myös mansikan säilyvyyttä. On todettu, että hyvin pölyttyneet marjat ovat kiinteämpiä ja väriltään parempia kuin huonosti pölyttyneet. Tutkimuksen mukaan pölytys lisää varastointiaikaa ja sitä kautta vähentää mansikkahävikkiä jopa 11 prosenttia.

Mehiläinen torjuu myös harmaahomeen

Mehiläispesän voi valjastaa myös levittämään harmaahomeen torjunta-ainetta, Prestop Mixiä. ”Se on ympäristölle, marjoille ja mehiläisille harmitonta ja jäämätöntä. Käytön avulla voidaan vähentää kemiallisia ruiskutuksia”, Lehtonen neuvoo.

Mehiläisten tekemästä harmaahomeen torjunnasta voi saada myös ympäristökorvausta. Sitä voivat hakea viljelijät, jotka ovat tehneet ympäristökorvaussitoumuksen ja valinneet vaihtoehtoiseksi toimenpiteeksi puutarhakasvien vaihtoehtoisen kasvinsuojelun. Korvausta voidaan maksaa 500 €/ha, mikäli mehiläispesiä on vähintään kaksi hehtaaria kohden. Kimalaispölytyksestä korvausta ei makseta.

Pölytyspalvelua mansikalle:

  • Puutarhamansikan (Fragaria x ananassa) kukat ovat kaksikotisia. Niissä on useita emejä ja muutama tusina heteitä. Emien luotit ovat vastaanottavia ennen kuin saman kukan siitepöly kypsyy. Tämän takia kukkien itsepölyttyminen on hankalampaa ja ristipölytyksellä voidaan varmistaa kukkien pölytys.
  • Pölytys vaikuttaa kokonaissatoon, marjojen laatuun ja ulkonäköön sekä säilymisaikaan.
  • Kun mietit, mitä olet valmis maksamaan pölytyksestä, mieti hetki kokonaiskuvaa. Pölytyksen vaikutus kokonaissatoon ja siitä saatavaan hintaan voi olla tuhansia euroja plussaa. Kun hävikki pienenee, tulot kasvavat.
  • Ole ajoissa yhteydessä mehiläistarhaajaa. Kesän tarhapaikat päätetään jo lopputalvesta.
  • Katso pölytystä tarjoavat tarhaajat www.polytys.fi Jos et löydä mehiläistarhaajaa SML:n pölytyskartalta, ota yhteyttä suoraan liittoon tai paikallisyhdistykseen.

 

Lähteet:

Bee pollination improves crop quality, shelf life and commercial value http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/281/1775/20132440#F1

Heini Pollari, Hyönteispölytyksen vaikutus neljän eri viljelykasvin sadon laatuun ja määrään, Pro gradu Turun Yliopisto 2012

http://www.sciencemag.org/news/2013/12/better-berry-thanks-bees