Pölytyspalveluseminaarin materiaali nyt netissä

10.2.2017

Mehiläispölytys parantaa vadelman satotasoa ja tekee marjoista laadukkaampia.
Mehiläispölytys parantaa vadelman satotasoa ja tekee marjoista laadukkaampia.

SML järjesti helmikuussa pölytyspalveluseminaarit Suonenjoella ja Turussa. Seminaariyleisöä kertyi sekä mehiläistarhaajista ja viljelijöistä yhteensä 100 henkilöä. Kaikki pölytyspalveluseminaarin luentomateriaalit on nyt luettavissa SML:n Slideshare-palvelussa.

Vadelman sadot moninkertaistuivat

Seminaareissa käsiteltiin muun muassa omenan ja vadelman pölytystä ja tautien torjuntaa. MMK Tanja Salosen Helsingin Yliopistolle tekemässä gradutyössä selvisi, että vadelman sato voi moninkertaistua runsaalla mehiläispölytyksellä verrattuna tilanteeseen, jossa pölyttäjiä ei ole. Kesällä 2016 tehdyissä häkkipölytyskokeissa mehiläispölytyshäkit tuottivat jopa 3,5-kertaisen sadon pölyttäjiltä suljettuihin häkkeihin verrattuna. Kun mehiläispesät oli varustettu harmaahometta torjuvalla Prestop Mixillä, satotaso nousi jopa nelinkertaiseksi verratessa pölyttäjiltä suljettuun alaan. Taloudellisesti tämä tarkoittaa viljelijälle tuhansien eurojen lisää tilipussiin.

Rypsisato kypsyy nopeammin

Seminaareissa käsiteltiin myös rypsin pölytystä. Mehiläistarhaaja Matti Ruusunen kertoi, että 100 mehiläispesän vuokraus rypsipellolle lisäsi rypsinviljelijän sadon määrää, paransi sadon laatua sekä nopeutti ja tasoitti sadon kypsymistä. Hyvän pölytyksen ansiosta kukkimisaika lyhenee.  

Mehiläistarhaajien pölytyspalvelu onkin yleistynyt - viljelijät tiedostavat sen arvon. Palvelun tarjoajia on eri puolilla Suomea ja SML auttaa mehiläistarhaajien löytämisessä omille viljelyksille. Pölytyspalvelua kannattaa hankkia mm. mansikalle, vadelmalle, herukalle, omenalle, kuminalle, härkäpavullle, rypsille ja rapsille sekä tattarille.

Tarhaajien kannattaa perehtyä pesien huolelliseen valmisteluun pölytystä ja mahdollista siirtohoitoa varten. Pölytyspalvelusta kannattaa myös aina tehdä kirjallinen sopimus sekä käydä mehiläistarhauksen pääpiirteet läpi yhdessä viljelijän kanssa.

 

Johdanto pölytyspalveluun, kasvisbuumi lisää tarvetta kotimaiselle pölytykselle

Vadelman ja mehiläiset – tuloksia vadelman pölytyskokeesta kesältä 2016

Mehiläiset omenan tautien torjunnassa

Pölytyspalvelu rypsinviljelyssä, vinkit tarhaajalle ja viljelijälle pölytyksen onnistumiseen

www.polytys.fi (pölytysasiaa viljelijöille)

www.mehilaishoitajat.fi/polytyspalvelu  (pölytysasiaa mehiläistarhaajille ja viljelijöille)

Siirtohoito-opas

Lisätietoja pölytyspalvelusta antaa Tuula Lehtonen, tuula.lehtonen@hunaja.net, 040 506 3202