Tiedote tarhaajille: Vuoden mehiläistarhaaja Pentti Paala ja muuta ajankohtaista

3.2.2017SML:n jäsen: saat nämä tiedotteet sähköpostiisi, kun ilmoitat toimivan sähköpostiosoitteen liiton toimistoon (sml@hunaja.net)

 

Tässä tiedotteessa:

- Vuoden 2017 Mehiläistarhaaja on Pentti Paala
- Evira varoittaa mehiläisten tuojia pienestä pesäkuoriaisesta
- SML juhlii tänä vuonna satavuotista historiaansa
- Hunajan kulutus kasvoi taas selvästi
- Hunajaa saa nyt myydä suoraan kuluttajille 2 500 kiloa ilman elintarvikehuoneistoilmoitusta
- Muista maksaa jäsenmaksusi
- Hunajan aitoutta ei voi testata kotioloissa

 

Vuoden 2017 Mehiläistarhaaja on Pentti Paala


Vuoden 2017 Mehiläistarhaaja on Pentti Paala Pirkka-Hämeen mehiläishoitajista. Valinta julkistettiin SML:n Talvipäivillä viime lauantaina. Paala tunnetaan positiivisena tarhaajana ja ahkerana alan kouluttajana.   
Lue lisää tiedotteesta http://www.mehilaishoitajat.fi/?x118281=3902048

 

Evira varoittaa mehiläisten tuojia pienestä pesäkuoriaisesta

Evira kehottaa mehiläisiä Suomeen tuovia varmistamaan, ettei pakkausten mukana saavu myös erittäin haitallista pientä pesäkuoriaista. Pientä pesäkuoriaista on löydetty Etelä-Italiasta useina vuosina. "Mehiläisten sisämarkkinakaupassa vaadittavaan terveystodistukseen allekirjoittava eläinlääkäri todistaa lähetettävien mehiläisten olevan peräisin alueelta, josta mehiläisten siirtoja ei ole rajoitettu", sanoo ylitarkastaja Virva Valle Evirasta.
Lue lisää Eviran tiedotteesta: https://www.evira.fi/tietoa-evirasta/ajankohtaista/2017/ala-tuo-mehilaisten-surmaa-suomeen/
Lisätietoja pienestä pesäkuoriaisesta myös SML:n sivuilla: http://www.mehilaishoitajat.fi/hoitotyot/taudit/pieni-pesakuoriainen/

 

SML juhlii tänä vuonna satavuotista historiaansa

SML aloitti toimintansa vuonna 1917. Tänä vuonna siis nostetaan juhlan hengessä esiin suomalaista mehiläistarhausta, hunajaa ja pölyttäjien merkitystä. Juhlavuonna SML ja paikalliset yhdistykset järjestävät erilaisia tapahtumia, ja myös jokainen tarhaaja voi osaltaan nostaa esiin mehiläishoidon historiaa. Liiton historiikki julkaistaan vuoden pääjuhlassa Sadonkorjuumiseminaarin yhteydessä. 
Sosiaalisessa mediassa juhlavuosi näkyy erityisesti Sata mehiläisteko -kampanjana. Hunajalla höystettyä -blogissa on jo julkaistu neljä erilaista mehiläistekoa, ja luvassa on vielä yli 90 lisää: teot liittyvät monipuolisesti hunajaan, mehiläisiin, muihin pölyttäjiin ja pölytyksen merkitykseen. Mehiläistekoja, kuten muutakin SML:n nettimateriaalia, saa tietysti jokainen jakaa eteenpäin omissa nettikanavissaan. 


Lue lisää tiedotteesta: https://www.mehilaishoitajat.fi/?x118281=3889715
Mehiäistekoja Hunajalla höystettyä -blogissa: http://hunajalla.blogspot.fi
Seuraa myös Hunajan Facebook-sivua: https://www.facebook.com/Hunajanet/ tai Twitter-tiliä @hunajanet 

 

Hunajan kulutus kasvoi taas selvästi

 

Hunajan kulutus on Suomessa noussut selvästi. Nyt keskivertosuomalainen syö jo noin 700 grammaa hunajaa, kun vielä pari vuotta aiemmin määrä oli sata grammaa pienempi. 
Lue lisää tiedotteestamme: https://www.mehilaishoitajat.fi/?x118281=3854038

 


Hunajaa saa nyt myydä suoraan kuluttajille 2 500 kiloa ilman elintarvikehuoneistoilmoitusta

 

Asetusmuutoksessa tilalta suoraan kuluttajalle luovutettavan hunajan enimmäismäärää nostettiin 1000 kilosta 2500 kiloon. Hunajantuottajat voivat siis myydä aikaisempaa suurempia määriä hunajaa ilman elintarvikehuoneistoilmoitusta ja siihen liittyviä tiettyjä elintarvikehuoneistolle asetettuja vaatimuksia. 
Lue lisää tiedotteesta: http://www.mehilaishoitajat.fi/?x118281=3856604

 

 

Muista maksaa jäsenmaksusi

SML:n jäsenmaksut postitettiin tammikuun alussa. Muista maksaa jäsenmaksusi, niin varmistat etujesi jatkuuden katkeamatta. Mikäli et saanut laskua, ota yhteys liiton toimistoon,sml@hunaja.net. Samaan sähköpostiin voit ilmoittaa myös siitä, jos haluat lopettaa jäsenyytesi. 

Hunajan aitoutta ei voi testata kotioloissa

 

Netissä kiertää juttuja, joiden mukaan hunajan aitouden voisi jollakin keinolla, esimerkiksi jodilla tai palamistestillä, testata kotioloissa. Sokeriväärennösten erottamiseen ei kuitenkaan oikeasti ole mitään tällaisia kikkoja. SML:n tiedotti aiheesta tammikuusta ja jakoi sosiaalisessa mediassa lyhyen videon. 
Tiedote: https://www.mehilaishoitajat.fi/?x118281=3886819
Video: https://www.youtube.com/watch?v=SHEYAfhLSXw 

Seuraava Mehiläinen-lehti ilmestyy viikolla 9.
Materiaaleja SML:n Talvipäiviltä ladataan nettiin lähiaikoina. Mukavaa talven jatkoa!

SML:n toimisto

www.mehilaishoitajat.fi
sml@hunaja.net