Vuoden Mehiläistarhaajaksi valittu Pentti Paala on kouluttanut satoja uusia mehiläistarhaajia

28.1.2017

SML:n Talvipäivillä valittiin vuoden 2017 Mehiläistarhaajaksi Pentti Paala (oik.) Viime vuoden Mehiläisatarhaaja Matti Ruusunen (vas.) ja SML:n puheenjohtaja Janne Leimi (keskellä) onnittelevat.
SML:n Talvipäivillä valittiin vuoden 2017 Mehiläistarhaajaksi Pentti Paala (oik.) Viime vuoden Mehiläisatarhaaja Matti Ruusunen (vas.) ja SML:n puheenjohtaja Janne Leimi (keskellä) onnittelevat.
Harrastajatarhaaja Pentti Paala tunnetaan aktiivisesta ja auttavaisesta asenteestaan.
Harrastajatarhaaja Pentti Paala tunnetaan aktiivisesta ja auttavaisesta asenteestaan.

Pentti Paala Pirkka-Hämeen Mehiläishoitajista on valittu vuoden 2017 Vuoden Mehiläistarhaajaksi. Valinta julkistettiin Hämeenlinnassa Suomen Mehiläishoitajain Liiton Talvipäivillä tammikuun viimeisenä lauantaina.

Vuoden Mehiläistarhaajaksi on valittu Pentti Paala. Häntä kehutaan joka suunnalta positiiviseksi tarhaajaksi ja ennen kaikkea ahkeraksi kouluttajaksi.

”Pentti Paala on kouluttanut satoja mehiläishoidon alkeiskurssilaisia 20 vuoden aikana. Hän on tosi ahkera joka suhteessa ja kouluttajana todella pidetty. Hänellä on aina aikaa muille”, kertoo Pirkka-Hämeen yhdistyksen puheenjohtaja Tuija Saarinen.

Ylöjärvellä Vahantassa asuva Paala on hoitanut mehiläisiä 34 vuotta. Uransa huippuhetkeksi Paala luettelee mehiläisaiheisten ulkomaanmatkojen lisäksi pitämänsä kurssit. ”Jokainen kurssi on huippuhetki. Ja opettajana täytyy olla aina hyvin valmistautunut, vaikka olisi pitänyt kurssit jo aiemmin.”

Mehiläishoidon kurssit ovat muuttuneet vuosien saatossa, Paala kertoo. ”Hyvään suuntaan.” Vaikka kolmenkymmenen vuoden aikana tarhaaja oppiikin mehiläisten saloista paljon, kouluttajakin oppii uutta ”aivan jokaisella kurssilla jolla on opettanut”

”Merkittävä muutos, minkä näkee kursseja pitäessään, on se, että nykyään enemmistö osallistujista on naisia, Paala kertoo. ”Tämä on ilahduttavaa ja monipuolistaa alaa.” 

 

Mehiläishoito on ja pysyy harrastuksena

Paala aloitti mehiläisharrastuksena muutettuaan haja-asutusalueelle kolme vuosikymmentä sitten. ”Tarvitsin vastapainoa konttorityölle”, hän muistelee. Paala aloitti yhdellä pesällä, nyt pesiä on 12. Enimmillään pesiä on ollut 25. ”Olen harrastetarhaaja ja haluan olla harrastetarhaaja. Aikaa on jäätävä muullekin”, Paala kertoo ja kertoo muita harrastuksiaan olevan muikun kalastus ja hirsityöt.

”On myönnettävä, että mehiläisharrastus on haastavaa. Mehiläinen opettaa ihmisen nöyräksi. Tekee hyvää suomalaiselle miehelle”, Paala nauraa. Hän on nähnyt vuosien saatossa myös alan muutokset. Suunta on Paalan mukaan positiivinen. Vaikka mehiläishoito onkin konkarin mukaan muuttunut hiukan monimutkaisemmaksi, on esimerkiksi hunajan markkinointi helpottunut. ”Ihmiset tietävät nykyään niin paljon enemmän hunajasta kuin ennen, että myynti on helpompaa.” Paala painottaa, että mehiläishoidossa on kiinnitettävä huomioita hunajan laatuun jo kesän hoitotoimenpiteiden yhteydessä.

Alan tulevaisuuden tuore Vuoden Mehiläistarhaaja näkee valoisana. ”Sen näkee jo tapahtumien osallistujamääristä, hän kertoo ja viittaa Talvipäiviin, joissa oli yli 200 osallistujaa. ”Joinain vuosina on ollut puolet tästä. Alalla on meneillään sukupolvenvaihdos. Ja se on pelkästään positiivista.”

 

Lisätietoja:

Pentti Paala, Vuoden Mehiläistarhaaja 2017, 0400 772 691

Tuula Lehtonen, tiedottaja, 040 506 3202, tuula.lehtonen@hunaja.net

Heikki Vartiainen, Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry 044 506 3200, heikki.vartiainen@hunaja.net