Suomen Mehiläishoitajain Liitto täyttää tänä vuonna 100 vuotta

24.1.2017 klo 13:00

SML:n 100-vuotislogo.
SML:n 100-vuotislogo.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry aloitti varsinaisen toimintansa vuonna 1917. Tänä vuonna juhlitaan suomalaisia mehiläisiä, hunajaa ja mehiläistarhaajia.

Suomen Mehiläishoitajain liiton toiminta alkoi sata vuotta sitten vuonna 1917. SML ry juhlii ensimmäistä täyttä vuosisataansa yhtä aikaa itsenäisen Suomen kanssa.

Juhlavuotena on tarjolla erilaisia mehiläistapahtumia Maailman mehiläispäivästä paikallisiin mehiläiskasvikävelyihin. SML:n juhlavuoden aikana julkaistaan myös liiton historiikki. Vuosi huipentuu marraskuussa pidettävään vuosijuhlaan.

”On hienoa, että voimme juhlia suomalaista mehiläishoitoa ja hunajaa yhdessä. Kannustamme myös paikallisyhdistyksiä järjestämään omilla alueillaan mehiläisalan tempauksia”,  SML:n toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen sanoo.

Pölytystä ei voi tuoda

”Mehiläistarhaus on korvaamattoman arvokasta meille kaikille. Ilman pölyttäjiä sadot olisivat hyvin heikkoja eri kasveilla. Pölytystyötä ei voi tuoda, vaan tarvitsemme mehiläisiä paikan päälle pelloille ja metsiin. Meillä on syytä olla kiitollisia mehiläistarhaajille ja heidän tekemälleen työlle.”

Vaikka SML täyttää 100 vuotta, suomalaisen mehiläishoidon juuret ovat tätä pidemmällä. Mehiläishoitoa kokeiltiin ensimmäisen kerran Uudellamaalla ja Turussa jo 1700-luvun puolivälissä. Pesien määrä lisääntyi pikkuhiljaa. Suomalainen mehiläistarhaus kehittyi kuitenkin huomattavasti 1900-luvun alussa uusien saksalaisten hoitotekniikoiden ja välineiden ansiosta.

Jokainen voi auttaa pölyttäjiä

Juhlavuoden kunniaksi SML julkaisee vuoden mittaan 100 mehiläistekoa. ”Jokainen voi tehdä itse pieniä, helppoja tekoja auttaakseen pölyttäjiä. Jätä vaikkapa kukkivat voikukat kitkemättä. Pienet mehiläisteot ovat meidän kaikkien hyväksi.”

Luonnonpölyttäjiä ei tule myöskään unohtaa juhlavuonna. Suomessa on monia tärkeitä villipölyttäjiä, kuten erilaiset kimalaiset ja erakkomehiläiset.

 

Lisätietoja SML:n 100-vuotisjuhlavuodesta:

Tuula Lehtonen

Tiedottaja, tutkimuskoordinaattori

040 506 3202

tuula.lehtonen@hunaja.net

www.polytys.fi