Hunajan aitoutta ei voi testata kotioloissa

23.1.2017

Karkeakiteinen hunaja saa joskus kuluttajat kuvittelemaan, että hunajaan on lisätty sokeria. Kiteet ovat kuitenkin hunajassa täysin normaaleja.
Karkeakiteinen hunaja saa joskus kuluttajat kuvittelemaan, että hunajaan on lisätty sokeria. Kiteet ovat kuitenkin hunajassa täysin normaaleja.
Netissä pyörii erilaisia vinkkejä hunajan aitouden testaamiseen kotioloissa. Vinkkeihin ei kannata luottaa: sokerilisäysten selville saaminen vaatii laboratorioanalyysit. Suomalaisen hunajan aitouteen voi luottaa: sokerilisäyksiä ei ole täällä havaittu. 
(Kuvan voi klikata suuremmaksi)
Netissä pyörii erilaisia vinkkejä hunajan aitouden testaamiseen kotioloissa. Vinkkeihin ei kannata luottaa: sokerilisäysten selville saaminen vaatii laboratorioanalyysit. Suomalaisen hunajan aitouteen voi luottaa: sokerilisäyksiä ei ole täällä havaittu. (Kuvan voi klikata suuremmaksi)

Netissä kiertää vinkkejä siihen, miten hunajan aitouden voisi kotona varmistaa. Mitään keinoa hunajan mahdollisten sokerilisäysten selvittämiseen kotioloissa ei kuitenkaan ole, muistuttaa Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry.

Sekoita hunajaan jodia, tiputa hunajaa veteen, sekoita hunajaa ja etikkaa. Tällaisilla vinkeillä pitäisi nettijuttujen perusteella voida selvittää, onko hunaja sataprosenttisesti aitoa vai ei.
SML:n kuluttajaneuvoja Mari Koistinen tyrmää vinkit.
”Jos hunajan mahdollisten sokerilisäysten selvittäminen olisi niin yksinkertaista, kuin nettivinkit väittävät, niin tuskin niitä väärennöksiä edes tehtäisiin. Näiden virheellisten juttujen tausta näyttää olevan Yhdysvalloissa, jossa esimerkiksi hunajan käsittely on hyvin erilaista kuin Suomessa.”
Riski sille, että Suomesta ostettu hunaja sisältäisi sokerilisäyksiä, on Koistisen mukaan hyvin pieni.
”Eviran kartoituksessa reilu vuosi sitten ei löydetty yhtään epäilystä sokerilisäyksistä. EU-tasolla ongelma toki on olemassa: selvityksen mukaan ainakin kuusi prosenttia EU:ssa myytävistä hunajista voi olla jotain muuta kuin sataprosenttista hunajaa”, Koistinen kertoo.
”Sokerilisäysten todistaminen vaatii kuitenkin laboratorioselvityksen. Välillä kuluttajat epäilevät sokerilisäyksiä esimerkiksi hunajan kiteytymisen vuoksi, mutta hunajan mahdollinen rakeisuus on osa hunajan tavallista käyttäytymistä.”

Alkuperämaan väärentäminen yleisempi ongelma

EU:ssa sokeriväärennöksiä suurempi ongelma ovat hunajan alkuperään liittyvät väärennökset: joko hunajan väitetty alkuperämaa tai hunajan mesikasvit ovat todellisuudessa toiset kuin mitä pakkaukseen on merkitty. Eviran selvityksessä joidenkin Suomessa myytyjen hunajien alkuperämaa oli muu kuin pakkauksessa ilmoitettu. Kaikki suomalaisiksi ilmoitetut olivat suomalaisia hunajia.
”Kuluttajan on hyvin vaikeaa tunnistaa myöskään maantieteellisiä alkuperäväärennöksiä. Hunajat voivat Suomessakin olla sekä maultaan, rakenteeltaan että ulkonäöltään hyvin erilaisia hunajan alkuperäkasvien vuoksi.”
 

Lisätietoja:
Eviran tiedote 4.12.2015: Hunaja- ja kalatuotteissa harhaanjohtavia pakkausmerkintöjä
 

European Commission, Food Fraud, Honey.

Katso myös SML:n minivideo YouTubessa: Voiko hunajan aitouden testata kotioloissa? 
Videolla testataan vinkkiä, jonka mukaan tulitikun päähän otetun hunajan pitäisi syttyä tuleen, jos hunaja olisi aitoa. 

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry
kuluttajaneuvoja Mari Koistinen
050 382 2428, mari.koistinen@hunaja.net